Αδιέξοδο, νοθεία και απειλές στις εκλογές του Αφγανιστάν

Αδιέξοδο, νοθεία και απειλές στις εκλογές του Αφγανιστάν
Διαβάστε επίσης

Χαρακτηριστικά αδιεξόδου, καταγγελίες νοθείας, και απειλές πολιτικής στήριξης συνθέτουν την καθημερινότητα τις τελευταίες μέρες στο Αφγανιστάν μετά τον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Ιουνίου.

Ο πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ασράφ Γκάνι προηγείται του έτερου υποψηφίου, Αμπντουλά Αμπντουλά, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων. Η εκλογική επιτροπή, ωστόσο, παραδεχόμενη κρούσματα νοθείας προειδοποίησε πως δεν μπορεί να ανακηρυχθεί σε αυτή τη φάση νικητής ο Γκάνι καθώς εκατομμύρια ψηφοδέλτια επανακαταμετρώνται. Ο Αμπντουλά δεν αναγνωρίζει τα προσωρινά αποτελέσματα καταγγέλλοντας«πραξικόπημα κατά της ψήφου των πολιτών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν ενδελεχή επανεξέταση των ψηφοδελτίων «είτε συμφωνούν οι δύο πλευρές είτε όχι» καθώς φοβούνται τυχόν εντάσεις στην χώρα και προειδοποίησαν ότι «κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με εκτός νόμου μέσα θα στοιχίσει στη χώρα την υποστήριξη της Ουάσινγκτον».

Σημειώνεται ότι έχουν αφεθεί υπόνοιες περί «παράλληλης κυβέρνησης στο Αφγανιστάν» την ώρα που οι αναλυτές πριν ακόμη από τον πρώτο γύρο έλεγαν πως τα φυλετικά κριτήρια θα κυριαρχήσουν ανάμεσα στους ψηφοφόρους επί των ικανοτήτων των υποψηφίων να βγάλουν την χώρα από την κρίση. Η προεδρική εκλογή έρχεται, επίσης, σε ένα κρίσιμο έτος για το Αφγανιστάν, καθώς τα περισσότερα ξένα στρατεύματα πρόκειται να αποχωρήσουν έως το τέλος του 2014. Ήδη, πάντως ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών βάφηκε κόκκινος αφού 106 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από επίθεση των Ταλιμπάν σε εκλογικό κέντρο. Επιθέσεις είχαν σημειωθεί και κατά τον α’ γύρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής που βασίζεται στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο οικονομολόγος Γκάνι συγκεντρώνει ποσοστό 56,44% έναντι 43,56% που λαμβάνει ο Αμπντουλά Αμπντουλά. Ο Αμπντουλά διατηρούσε προβάδισμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Η Επιτροπή παραδέχεται ότι παρά το ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε ώστε να διεξαχθούν καλύτερες εκλογές, υπήρξαν τεχνικά λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη νοθεία και τις παραβιάσεις στη διαδικασία, σε κάποιες περιπτώσεις ενεπλάκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας και σε άλλες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όπως κυβερνήτες ή πιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι» επισήμανε ο πρόεδρός της, Αχμάντ Γιουσούφ Νουριστάνι.

Ο Αμπντουλά Αμπντουλά είχε αποσυρθεί από τις προεδρικές εκλογές του 2009, οι οποίες είχαν επίσης στιγματιστεί από καταγγελίες για μαζική νοθεία.

Πάντως το κλίμα φαίνεται ότι θα πυροδοτηθεί περισσότερο καθώς τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες του ΝΑΤΟ, 10 Αφγανοί και δυο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Παρουάν του Αφγανιστάν. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Παλαιότερα άρθρα: