«Αντι-ιμπεριαλιστική» στρατιωτική σχολή στη Βολιβία

Morales
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ίδρυσε μια στρατιωτική σχολή την Τετάρτη που, όπως είπε, θα προωθήσει ένα «αντι-ιμπεριαλιστικό» δόγμα για την αντιμετώπιση των πολιτικών των ΗΠΑ που βασίζονται στον φόβο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν το λεγόμενο School of the Americas για την κατήχηση των ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικό πλαίσιο», δήλωσε ο Μοράλες, αναφερόμενος στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και την ακαδημία των ΗΠΑ που εκπαίδευε δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και τα στρατιωτικά σώματα που αυτοί ήλεγχαν, στην καταστολή εξεγέρσεων και τις τεχνικές βασανιστηρίων.

«Εάν η αυτοκρατορία (σ.σ. οι ΗΠΑ) προωθεί την κυριαρχία του κόσμου από τις στρατιωτικές σχολές της, εμείς από αυτή τη σχολή θα μάθουμε πώς να απελευθερωθούμε από την αυτοκρατορική καταπίεση», συμπλήρωσε ο Βολιβιανός ηγέτης.

Ο πρώην καλλιεργητής κόκας Μοράλες έχει αποτελέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τον επικριτή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Παράλληλα, πρόκειται για έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες ηγέτες που αντιστέκεται στον άλλοτε κυρίαρχο λαϊκιστικό αριστερό συνασπισμό της Νότιας Αμερικής. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ταξίδεψε στην Κούβα για να συναντηθεί με τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια των 90ών γενεθλίων του επαναστατικού ηγέτη.

Η ειρωνία βέβαια έγκειται στο γεγονός ότι η στρατιωτική αυτή σχολή θα βρίσκεται στην ανατολική Βολιβία, στο χώρο του πρώην ειρηνευτικού κέντρου των Ηνωμένων Εθνών.

Έως 200 δόκιμοι αξιωματικοί θα επιδίδονται σε μαθήματα ιστορίας, γεωπολιτικής και στρατιωτικής στρατηγικής, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχολή θα είναι ανοιχτή και σε όσους προέρχονται από τις άλλες χώρες του αριστερού μπλοκ της Λατινικής Αμερικής «ALBA», το οποίο περιλαμβάνει τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα.

Πηγές: Reuters, The Guardian

Παλαιότερα άρθρα: