Αποχωρούν από την UNESCO οι ΗΠΑ

unesco.thumbnail
Διαβάστε επίσης

Από τις 31 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ θα πάψουν να είναι μέλος της UNESCO, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, διότι όπως υποστήριξε, ο διεθνής οργανισμός, που έχει αντικείμενο την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκδίδει αντι-ισραηλινά ψηφίσματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «η απόφαση ελήφθη έπειτα από πολύ σοβαρή σκέψη και εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με την UNESCO, οργανισμό ο οποίος θα πρέπει να αναμορφωθεί εκ βάθρων, αλλά και λόγω της διαρκούς προκατάληψης που δείχνει έναντι του Ισραήλ».

Συμπληρώνεται δε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στον διεθνή οργανισμό ως κράτος-παρατηρητής, για να «συνεχίσουν να συμβάλλουν με τις αμερικανικές θέσεις, ιδέες και γνώσεις» στο έργο του.

Η διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε ότι έχει ήδη λάβει επισήμως την απόφαση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, και εξέφρασε τη «βαθιά λύπη για την απόσυρση των ΗΠΑ από τον οργανισμό».

«Η κίνηση των ΗΠΑ είναι απώλεια για την πολυπολιτισμικότητα και την οικογένεια του ΟΗΕ», είπε.

Στην ανακοίνωσή της η Ιρίνα Μπόκοβα τόνισε ότι «σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε ενάντια στον βίαιο εξτρεμισμό και καλούμε σε επενδύσεις για την εκπαίδευση, τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών ώστε να εξαλειφθεί το μίσος, είναι πραγματικά λυπηρό να αποχωρούν οι ΗΠΑ», ωστόσο θύμισε ότι ήδη από το 2011 είχαν σταματήσει να χρηματοδοτούν τον Οργανισμό, διαμαρτυρόμενες γιατί έγινε δεκτή ως μέλος του η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι η UNESCO δεν ενδιέφερε καθόλου τις ΗΠΑ», είπε.

 

 

 

Παλαιότερα άρθρα: