Γιούνκερ: Δεν θα παρακαλέσω τον Κάμερον

Γιούνκερ Δεν θα παρακαλέσω τον Κάμερον
Διαβάστε επίσης

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε ότι «δεν θα πέσει στα γόνατα» προκειμένου το Λονδίνο να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, δίνοντας έτσι συνέχεια στην κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του ιδίου και του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Δεν θα με αναγκάσουν να γονατίσω μπροστά στους Βρετανούς», δήλωσε ο Γιουνκέρ χθες, σύμφωνα με τον Guardian, στη διάρκεια των κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του κόμματός του, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Υπενθυμίζεται, ότι για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκλέγεται έμμεσα από τους πολίτες καθώς προέρχεται από το πρώτο σε ψήφους ευρωπαϊκό κόμμα.

«Θα ήταν λάθος να ενδώσουμε στους Βρετανούς», συνέχισε ο Γιούνκερ.

Σημειώνεται ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον αντιτάχθηκε από την επομένη των εκλογών στην υποψηφιότητα του Γιουνκέρ για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ ζητούσε κάποιον «που καταλαβαίνει την ανάγκη της αλλαγής, την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων». Η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, υποστηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα Γιούνκερ, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, ανθυποψήφιός του με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. αναμένεται να προτείνουν έναν υποψήφιο κατά την προσεχή τους σύνοδο κορυφής τους στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της πρότασης αυτής στην ολομέλεια στο Στρασβούργο στα μέσα Ιουλίου.

Πάντως η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που το όνομά της είχε ακουστεί για την Προεδρία της Κομισιόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια λέγοντας ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της στο ΔΝΤ.

«Δεν είμαι υποψήφια και ο λόγος που δεν είμαι υποψήφια είναι ότι έχω δουλειά. Είναι μια δουλειά για την οποία συμβαίνει να πιστεύω ότι είναι μάλλον σημαντική αυτή τη στιγμή, για την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αρκετά ευγενικό ώστε να με υποστηρίξει τότε, την οποία οφείλω να κάνω και την οποία προτίθεμαι να ολοκληρώσω», δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ.

Παλαιότερα άρθρα: