Ζύθος: Μια αγορά που αλλάζει

Ζύθος Μια αγορά που αλλάζει
Διαβάστε επίσης

Σημαντικές απώλειες παρουσιάζεται να καταγράφει την τελευταία πενταετία η εγχώρια αγορά μπίρας, που όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία, δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τη γενικευμένη ύφεση στη χώρα. Με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των 5 μεγαλύτερων παιχτών (Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Μύθος Ζυθοποιία, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης και Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης), που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η Direction Βusiness Reports, προκύπτει πως αν και το 2013 ήταν μια σχετικά καλή χρονιά, εντούτοις την περίοδο 2009-2013 οι 5 ηγέτες της κατηγορίας έχουν δει τον συνολικό κύκλο εργασιών τους να μειώνεται, ενώ τα κέρδη προ φόρων έχουν πραγματικά εξανεμιστεί. Φυσικά, τις εξελίξεις έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η πορεία του αδιαμφισβήτητου leader της κατηγορίας, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία έχει δει το μερίδιό της να μειώνεται σημαντικά σαν αποτέλεσμα της ανάπτυξης των άλλων εταιρειών του χώρου, ενώ οι ζημιές που εμφάνισε το 2013 αποτελούν το βασικό λόγο που η συνολική κερδοφορία των 5 μεγάλων του χώρου έχει εξανεμιστεί. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά τις πληγές που έχει καταφέρει η κρίση στην αγορά, υπάρχει αισιοδοξία για ανάπτυξη στο μέλλον, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα είναι ακόμη σχετικά μικρή, ενώ λόγω και της ύφεσης όλο και μεγαλύτερο μέρος του κοινού φαίνεται να απομακρύνεται από τα spirits και να επιλέγει μπίρες, με τις εταιρείες να διευρύνουν συνεχώς το προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο, ακολουθώντας τις νέες τάσεις.

Η ΚΑΜΨΗ ΤΟΥ LEADER

Ζημίες (για πρώτη φορά στην ιστορία της) και κάμψη πωλήσεων κατέγραψε το 2013 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αν και κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις υποχρεώσεις της. Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιογόνα και διαμορφώθηκαν στα -6,4 εκατ. ευρώ από 29 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ και τα μετά φόρων σημείωσαν ζημίες 11 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 24,2 εκατ. ευρώ το 2012. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 8% και από 341 εκατ. ευρώ το 2012 διαμορφώθηκε στα 314,5 εκατ. ευρώ το 2013. Το ΕΒΙΤ – λειτουργικό αποτέλεσμα εμφάνισε επίσης ζημίες ύψους 6,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 29 εκατ. ευρώ το 2012. Τα EBITDA κατέγραψαν και αυτά κάμψη και διαμορφώθηκαν στα 32,3 εκατ. ευρώ έναντι 60,8 εκατ. ευρώ το 2013. Ωστόσο, η εταιρεία περιόρισε το σύνολο των υποχρεώσεών της κατά 12,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 123 εκατ. ευρώ από 141 εκατ. ευρώ το 2012.

Η εταιρεία σχεδιάζει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει για λογαριασμό της Heineken και την παραγωγή ενός νέου ποτού χωρίς αλκοόλ, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρόκειται να προχωρήσει φέτος στην υλοποίηση επιπλέον επένδυσης ύψους 1 εκατ. ευρώ. και το συγκεκριμένο προϊόν αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση των διεθνών πωλήσεών της. Τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές της Αθηναϊκής «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης 9%, ενώ το εν λόγω προϊόν εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 300%.

Βέβαια, η εταιρεία -και όλη η αγορά- περιμένει από Σεπτέμβριο την απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εξετάζει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν συντρέχει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του ζύθου από την εταιρεία Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., κατά παράβαση των άρθρων 2 ν. 703/1977, νυν 2 ν. 3959/2011, και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (ΣΛΕΕ). Πρόκειται για το αποτέλεσμα αυτεπάγγελτης έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά ζύθου και διερεύνηση της καταγγελίας της εταιρείας Μύθος Ζυθοποιία κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, από την έρευνα της υπηρεσίας προκύπτουν στοιχεία, κατά την εισήγηση, ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε ενιαία, μακρόχρονη και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης και μέσω άλλων πρακτικών, με σωρευτικό αποτέλεσμα την απομόνωση των ανταγωνιστών από τους διαύλους διανομής και διάθεσης. Από την πλευρά της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δηλώνει πως «αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της εισήγησης» και αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στα επόμενα στάδια της διαδικασίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι τελικώς θα αποκατασταθεί η ορθή εικόνα της εταιρείας και της υγιούς εξέλιξης της αγοράς».

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΥΘΟΣ

Αύξηση μεριδίου αγοράς, διψήφια αύξηση όγκου πωλήσεων και κερδοφορίας, θετική ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων στις αγορές του εξωτερικού, διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της και ανάπτυξη καινοτομίας κατόρθωσε μέσα στο 2013 η Μύθος Ζυθοποιία, η οποία προγραμματίζει και επενδύσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για το 2014. Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει την είσοδό της και στην αγορά των αναψυκτικών και του εμφιαλωμένου νερού από το 2015.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους, εξετάζει και συζητά όλες τις ευκαιρίες που μπορούν να υπάρξουν στην Ελλάδα.  Όπως φαίνεται, συζητήσεις πραγματοποιούνται με διάφορες επιχειρήσεις προκειμένου να στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία της Μύθος, ενώ η μητρική Carlsberg Group πιστεύει στην ελληνική αγορά και τις δυνατότητές της. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί πως ο κ. Καραφυλλίδης δεν επιβεβαίωσε επίσημα τις συζητήσεις με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Fix Hellas), για τις οποίες έγινε αρκετός λόγος πριν από λίγο καιρό…

Όσον αφορά το 2013, όπως ανέφερε ο κ. Καραφυλλίδης, η Μύθος Ζυθοποιία παρουσίασε διψήφια αύξηση κερδοφορίας, που αντιστοιχεί σε 89% σε σχέση με το 2012 και 6,1 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο τζίρος της εταιρείας έφτασε τα 92 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με το 2012, ενώ σε επίπεδο 4ετίας (2010-2013) η ποσοστιαία αύξηση ανήλθε σε 24%. Θετικό πρόσημο παρουσιάζει και ο όγκος πωλήσεων, με αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2012. Ταυτόχρονα, και παρά την πτωτική πορεία της αγοράς, η εταιρεία πέτυχε την περαιτέρω ανάπτυξη του μεριδίου της, το οποίο σε επίπεδο 5ετίας (2009-2013) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες φθάνοντας το 2013 στο 18%.

Επιπλέον, η βελτίωση των δεικτών ρευστότητας και της χρηματοοικονομικής θέσης ενίσχυσαν περαιτέρω τη θέση της Μύθος Ζυθοποιία, η οποία, όπως τονίστηκε, συνεχίζει τη δυναμική της πορεία και το 2014, δίνοντας έμφαση: α) στην ισχυροποίηση του brand Mythos β) στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της γ) στην καινοτομία μέσω της επαναστατικής τεχνολογίας Draught Master και δ) στη διαρκή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της.

Σε αυτό το πλαίσιο η μπίρα Mythos υλοποιεί τα τελευταία έτη στοχευμένη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 10% το 2013, ενώ η ανοδική πορεία συνεχίζεται και κατά το πρώτο 5μηνο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 14% στο σύνολο της μάρκας και κατά 10% στο draught. Παράλληλα, κατά το 2014, η εταιρεία προχώρησε στο λανσάρισμα 2 νέων προϊόντων. Πρόκειται για το Mythos Radler και για τον ανθρακούχο μηλίτη Somersby Blackberry. Επίσης, όσον αφορά την τεχνολογία Draught Master, σε συνέχεια της απήχησης της τεχνολογίας Flex 20lt και Μodular 20lt, η εταιρεία προχώρησε στο λανσάρισμα του Select 10lt, (ποιοτική, φρέσκια μπίρα για τελικά σημεία μικρών καταναλώσεων). Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο αλλά και την προσπάθειά της για διεύρυνση της παρουσίας της στην αγορά του εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καραφυλλίδης δήλωσε σχετικά: «Μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη αγορά επιτυγχάνουμε ανοδική πορεία, αύξηση των οικονομικών δεικτών και κατάκτηση μεριδίου της αγοράς που ανέρχεται στο 18%. Για το 2014, συνεχίζουμε την ανοδική μας πορεία, παραμένοντας πιστοί στο επενδυτικό μας πλάνο και προγραμματίζοντας επενδύσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, την περαιτέρω ανάπτυξη καινοτομίας, την ανανέωση του σχεδιασμού marketing και την ανάπτυξη των 380 εργαζομένων μας. Παράλληλα, αναπτύσσουμε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, όπου παρουσιάζουμε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 81% για την 5ετία (2009-2013), προάγοντας το ελληνικό επιχειρείν και επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούμε την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μπίρας στην Ελλάδα»

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

Σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων κατέγραψε ηΟλυμπιακή Ζυθοποιία (Fix Ηellas) το 2013. Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 16,6% και ανήλθε σε 52,47 εκατ. ευρώ έναντι 45 εκατ. ευρώ το 2012. Το μικτό κέρδος και άλλα έσοδα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 21,8 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ το 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,8%. Τα κέρδη προ φόρων βελτιώθηκαν σημαντικά, φτάνοντας το 2013 τα 387.356 ευρώ από 165.633 ευρώ το 2012. Ωστόσο, η εταιρεία έκλεισε το 2013 με αύξηση του συνόλου των υποχρεώσεών της κατά 35%, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 43,5 εκατ. ευρώ έναντι 32,2 εκατ. ευρώ το 2012.  Όσον αφορά τα διάφορα σενάρια που κυκλοφόρησαν πριν από κάποιον καιρό στην αγορά και έκαναν λόγο για συζητήσεις της εταιρείας με το Carlsberg Group, στο οποίο ανήκει η Μύθος Ζυθοποιία, για τη δημιουργία ενιαίου σχήματος, η διάψευση ήταν κατηγορηματική, καθώς με επίσημη ανακοίνωσή της η Ολυμπιακή Ζυθοποιία διευκρίνισε πως συνεχίζει αυτόνομα την πορεία της στην εγχώρια αγορά μπίρας και στοχεύει στην κατάκτηση του 16% της συνολικής αγοράς μπίρας για το 2014. Για την τρέχουσα χρονιά, η εταιρεία που πρόσφατα λάνσαρε τη νέα Fix Royale, εκτιμά ότι θα σημειώσει άνοδο του μεριδίου της σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας περίπου το 13,5%-14%. Επίσης, έχει ανακοινώσει την ίδρυση ιδιόκτητου βυνοποιείου, δυναμικότητας 15.000 τόνων, προχωρώντας σε επένδυση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ περίπου, που θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Παράλληλα, εκτός της μεγάλης επένδυσης που αφορά το ιδιόκτητο βυνοποιείο, το επενδυτικό πλάνο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας για το 2014 περιλαμβάνει επενδύσεις της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου, που θα αφορούν κατά κύριο λόγο υλικά ανάπτυξης των πωλήσεων της εταιρείας. Αναφορικά με το κομμάτι της εξαγωγικής της δραστηριότητας για το 2014, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία πραγματοποιεί την είσοδό της σε τρεις νέες αγορές και συγκεκριμένα σε Καναδά, Βραζιλία και Ρωσία.

«ΜΙΚΡΟΙ» ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Τέλος, όσον αφορά τις Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης και Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, αν και το μερίδιο αγοράς τους κυμαίνεται ακόμη σε μονοψήφιο επίπεδο, εντούτοις είχαν μια θετική χρονιά το 2013, με βελτίωση την σημαντικών μεγεθών τους και δείχνουν έτοιμες για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο προσεχές διάστημα. Άλλωστε, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, στην οποία συμμετέχει πλέον και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, έχει σαν στόχο τη συγκέντρωση ελληνικών brand names από τον ευρύτερο κλάδο του ζύθου, των αναψυκτικών και του εμφιαλωμένου νερού σε ένα κοινό μετοχικό σχήμα.

Media Gallery

Παλαιότερα άρθρα: