Η Αίγυπτος μπλοκάρει 21 ιστότοπους για λόγους ασφαλείας

Al Jazeera
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Αίγυπτος απαγόρευσε τη λειτουργία 21 ιστότοπων, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής ιστοσελίδας του τηλεοπτικού δικτύου al Jazeera, που εδρεύει στο Κατάρ, με πρόφαση την «υποστήριξη της τρομοκρατίας», ανέφερε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA αλλά και πηγές ασφαλείας.

Δεν υπήρξε κάποιο άμεσο επίσημο σχόλιο περί του γεγονότος. Παράλληλα, υπάλληλος της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών όταν ρωτήθηκε δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την είδηση, αλλά είπε: «Τι έγινε αν είναι αλήθεια; Δεν πρέπει να είναι πρόβλημα αυτό».

Το ΜΕΝΑ παραπέμποντας σε μια ανώτερη πηγή στον τομέα της ασφάλειας, ανέφερε ότι συγκεκριμένοι ιστοτόποι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ορισμένοι ιστότοποι που εστιάζουν στην Αίγυπτο αλλά έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό – όπως το Masr Al Arabiya – οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση χρηματοδοτούνται από το Κατάρ, «έπεσαν» επειδή υποστήριζαν την τρομοκρατία.

«Μια ανώτερη πηγή ασφάλειας υποστήριξε ότι 21 ιστοτόποι έχουν μπλοκαριστεί μέσα στην Αίγυπτο επειδή έχουν περιεχόμενο που υποστηρίζει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό καθώς και ότι δημοσιεύουν ψέματα», έγραψε το ΜΕΝΑ.

Η ίδια πηγή ασφάλειας δήλωσε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νομικές ενέργειες εναντίον των ιστοτόπων, σύμφωνα πάντα με το MENA.

Ουσιαστικά, όπως έγινε γνωστό και από άλλες πηγές στον τομέα της ασφάλειας, σε δηλώσεις τους στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι ιστοσελίδες μπλοκαρίστηκαν επειδή συνδέονταν με την απαγορευμένη Μουσουλμανική Αδελφότητα ή επειδή χρηματοδοτούνταν από το Κατάρ.

Το Κάιρο κατηγορεί το Κατάρ ότι υποστηρίζει την Αδελφότητα, η οποία ανετράπη από την εξουσία στην Αίγυπτο το 2013, όταν ο στρατός απομάκρυνε τον εκλεγμένο ισλαμιστή Πρόεδρο, Mohamed Mursi, μετά από μαζικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησής του.

Ωστόσο, η Mada Masr, μια αιγυπτιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα που εδρεύει στη χώρα και χαρακτηρίζεται ως προοδευτική και χωρίς ισλαμιστικές επιρροές, κατέστη επίσης απροσπέλαστη την Τετάρτη.

Η πρόσβαση διεκόπη και για την αραβική ιστοσελίδα της Huffington Post, παρόλο που η διεθνής έκδοση ήταν προσβάσιμη.

Παρά ταύτα, ούτε η Mada αλλά ούτε και η Huffington Post κατονομάστηκαν από τις πηγές ασφαλείας – οι οποίες δήλωσαν ότι υπήρχαν 21 ιστοσελίδες, κατέδειξαν όμως μόνο πέντε – ως μέρος της λίστας των αποκλεισμένων ιστοτόπων.

Το μπλοκαρίσματα αυτά στην Αίγυπτο ακολουθούν παρόμοιες ενέργειες που έλαβαν χώρα νωρίτερα την Τετάρτη από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αμφότερα τα κράτη ενεπλάκησαν σε έναν λεκτικό πόλεμο με το Κατάρ, μπλοκάροντας το Al Jazeera και άλλους δικτυακούς τόπους.

Πηγές: Reuters, ΜΕΝΑ

Παλαιότερα άρθρα: