Το παγκόσμιο δίκτυο της Μέρκελ

Το παγκόσμιο δίκτυο της Μέρκελ
Διαβάστε επίσης

Διαψεύδει μέσω της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου τους ισχυρισμούς του Der Spiegel που την θέλουν να εγκαταλείπει πρόωρα και οικειοθελώς το αξίωμα της καγκελαρίου, η Άγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα, Γερμανοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι η συζήτηση περί αποχώρησής της είναι «μιντιακή» καθώς η Μέρκελ δεν έχει υποστεί πολιτική φθορά. Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από τη στιγμή της αποχώρησής της, η Άγκελα Μέρκελ, προετοιμάζει ήδη την επόμενη ημέρα στήνοντας ένα διεθνές δίκτυο, για τις επαφές τις δικές της και της Γερμανίας.

«Η καγκελάριος εξελέγη για τέσσερα χρόνια. Κυβερνά. Δεν υπάρχει καμία αφορμή και καμία ένδειξη για μια τέτοια εξέλιξη» τόνισε η Κριστιάνε Βιρτς σήμερα το πρωί στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι «η καγκελάριος σχεδιάζει να συνεχίσει να κυβερνά».

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ανούσιο» το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλούμενο κομματικούς και κυβερνητικούς κύκλους υποστήριξε ότι το περιβάλλον της Άγκελα Μέρκελ θεωρεί δεδομένο ότι η καγκελάριος δεν θα εξαντλήσει τη θητεία της και ότι θα αποχωρήσει ενδεχομένως το 2016, κατόπιν δικής της απόφασης, καθώς δεν θα ήθελε να εξαναγκασθεί σε αποχώρηση μετά από ενδεχόμενη εκλογική ήττα ή κατόπιν εσωκομματικών πιέσεων.

Η ίδια η καγκελάριος σε συνέντευξή της προς το ZDF, το περασμένο Σαββατοκύριακο, είπε ότι έχει την επιθυμία να εργασθεί αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο και στη συνέχεια θα αποφασίσει. Η Μέρκελ διέψευσε επίσης το σενάριο που την θέλει να μεταπηδά από την καγκελαρία στη θέση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σίγουρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, παρά τις διαψεύσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, στο ρεπορτάζ του Der Spiegel υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας πρόωρης αποχώρησης της Μέρκελ από την καγκελαρία. «Πάντως εάν πράγματι η καγκελάριος έχει τέτοια σχέδια, αυτό το γνωρίζει μόνον η ίδια και κανείς από το πολιτικό περιβάλλον της» αναφέρουν κύκλοι της γερμανικής πρωτεύουσας θεωρώντας «απίθανο» το ενδεχόμενο η Μέρκελ να έχει εκμυστηρευθεί σε κάποιον από τους στενούς της συνεργάτες τα σχέδια της.

Και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στην διαχείριση της ευρωκρίσης, η οποία, μολονότι βρίσκεται σε ύφεση, δεν έχει ξεπερασθεί. Ο δεύτερος λόγος αφορά τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, την οποία η καγκελάριος θεωρεί απαραίτητη για να υλοποιηθούν τα μεγάλα «κυβερνητικά πρότζεκτ», όπως αυτό της στροφής στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, όπως παρατηρεί ο αναλυτής τουReuters Αντρέας Ρίνκε, η διαχείριση της ευρωκρίσης έχει ενισχύσει το διεθνές κύρος της καγκελαρίου. «Στον Νότο, η Μέρκελ αντιμετωπίζει την πρόκληση της σταθεροποίησης της Αφρικής από την οπτική γωνία των ευρωπαϊκών συμφερόντων» υποστηρίζει ο Γερμανός αναλυτής, προσθέτοντας ότι η καγκελάριος δεν διστάζει πλέον να υιοθετεί επικριτικούς τόνους έναντι των ΗΠΑ για την υπόθεση της κατασκοπείας σε βάρος της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, προσθέτει ο Ρίνκε, επιδιώκει να θέσει σε σταθερά θεμέλια την εταιρική σχέση της Γερμανίας με την Κίνα, ενώ παράλληλα εργάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει στην ευρωαμερικανική ζώνη ελευθέρου εμπορίου.

«Στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες η Μέρκελ προσλαμβάνεται ως πολιτικός παγκοσμίου εμβέλειας, επειδή ακριβώς ασκεί με επιδεξιότητα διεθνή πολιτική», παρατηρεί ο Γιάν Τεχάου, διευθυντής του γραφείου Βρυξελλών του αμερικανικού Ιδρύματος Carnegie.

Το παγκόσμιο δίκτυο της Μέρκελ  

Είναι σαφές ότι «η Άγκελα Μέρκελ καταβάλλει εδώ και πολύ καιρό προσπάθειες προκειμένου να στρέψει το ενδιαφέρον των Γερμανών και των Ευρωπαίων πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, εκεί όπου βρίσκονται οι πραγματικοί οικονομικοί ανταγωνιστές της ΕΕ, με τους οποίες καλούνται να αναμετρηθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις» τονίζει επίσης ο Ρίνκε.

Και προκειμένου να επιτύχει αυτόν τον στόχο η καγκελάριος ακολουθεί την ίδια στρατηγική που ακολουθεί στην εσωτερική πολιτική. «Ως επικεφαλής της κυβέρνησης μιας μεσαίας χώρας επενδύει στις επαφές της. Εδώ και 8,5 χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο».

Μία ακόμη στρατηγική προτεραιότητα της Μέρκελ είναι η παρουσία της σε έγκριτα πανεπιστήμια του εξωτερικού και οι συζητήσεις της με φοιτητές. «Εκεί η Μέρκελ έρχεται σε επαφή με την ελίτ του αύριο» σημειώνει ο Αντρέας Ρίνκε. Ενδεχομένως, λοιπόν, να έχει αντιληφθεί ότι το επόμενο και καθοριστικότερο πεδίο δραστηριοποίησής της θα πρέπει να είναι κάποιος διεθνής οργανισμός. Από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι τη γενική γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, όλα αυτά συνιστούν εικοτολογίες, όπως άλλωστε υπογραμμίζουν οι Γερμανοί δημοσκόποι, διαπιστώνοντας την τεράστια απήχηση της καγκελαρίου στο εκλογικό σώμα. «Πρόκειται για μια μιντιακή συζήτηση. Η Μέρκελ εξακολουθεί να είναι το ισχυρό χαρτί των Χριστιανοδημοκρατών» λέει ο γενικός διευθυντής της TNS-Emnid, Όλιβερ Κριγκ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πολιτικής φθοράς της καγκελαρίου».

Παλαιότερα άρθρα: