Η νέα τάση της πορνό-εκδίκησης

revenge porn
Διαβάστε επίσης

Η νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η ανάρτηση ιδιωτικών φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου από πρώην συντρόφους. Η λεγόμενη και ως πορνό-εκδίκηση (revenge porn) έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις με μια νέα μορφή που ξεκίνησε από το twitter.

Εμπνευσμένος από την ταινία ‘H Κατάρα: Αναρχία’ (The purge: Anarchy), όπου σε μία πόλη, για μία νύχτα του χρόνου το έγκλημα είναι εντελώς ελεύθερο, ένας έφηβος από το Σαν Φρανσίσκο δημιούργησε μερικούς λογαριασμούς στο twitter και το hashtag #twitterpurge σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα ιντερνετικό φαινόμενο αναρχίας στα social media. Πολύ σύντομα το hashtag καταλήφθηκε από χρήστες που ανέβαζαν σωρηδόν γυμνές φωτογραφίες πρώην συντρόφων. Παράλληλα διάφορες ιστοσελίδες αφιέρωσαν χώρο για να φιλοξενήσουν μαζικά αυτές τις φωτογραφίες. Ένα νέο είδος ερασιτεχνικής πορνογραφίας.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθούν. Εξευτελισμός γυναικών, κατεστραμμένες ζωές και κάποιες περιπτώσεις ακόμη και αυτοκτονίες. Το φαινόμενο ωστόσο δεν είναι σημερινό μόνο. Τον περασμένο Νοέμβριο μια δεκαεπτάχρονη από τη Βραζιλία αυτοκτόνησε μετά από δημοσίευση online γυμνών φωτογραφιών της, ενώ το 2012 μια Καναδή αυτοκτόνησε μετά από αντίστοιχες αναρτήσεις στο facebook.

To twitter έκλεισε τον αρχικό λογαριασμό σύμφωνα με την πολιτική του περί παιδικής εκμετάλλευσης, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό. Οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο είναι τέτοιες ώστε σε μηδενικό χρονικό διάστημα νέοι λογαριασμοί κλόνοι ξεπήδησαν από παντού. Η μόδα πλέον έχει εξαπλωθεί και σε άλλα μέσα όπως το facebook και το instagram.

Παλαιότερα άρθρα: