Κέντρο πολιτισμού το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά

Κέντρο πολιτισμού το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά
Διαβάστε επίσης

Ένα όνειρο ζωής του Μίκη Θεοδωράκη γίνεται πραγματικότητα: Το πατρικό του σπίτι στον Γαλατά Χανίων θα μετατραπεί σε κέντρο τέχνης και πολιτισμού. Μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, το σπίτι του Έλληνα μουσικοσυνθέτη -106 τ.μ – θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό και θα φιλοξενεί ξενώνα, αίθουσα σεμιναρίων, χώρο ηλεκτρονικών υπολογιστών, χώρο προβολών, γραφείο υποδοχής και μουσείο-έκθεση. Η μελέτη προβλέπει ακόμα εργασίες σε όμορη μικρή κατοικία, όπου θα δημιουργηθούν, αναψυκτήριο, αποθήκη, wc για επισκέπτες, ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση της αυλής και του περιβάλλοντα χώρου.

politistiko-kentro-to-patriko-tou-miki-theodoraki

Με βάση τη μελέτη, στο σπίτι -συνολικής επιφάνειας 106 τ.μ.- θα γίνουν εργασίες ανάδειξης και ανάπλασης, χωρίς να επηρεαστεί η αρχική μορφή και αρχιτεκτονική του κτιρίου. Από εδώ και στο εξής τρέχει και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι γιος του Γιώργου και της Ασπασίας (Πουλάκη) Θεοδωράκη. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από το Γαλατά στα Χανιά της Κρήτης και της μητέρας του από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας.

Ο Γιώργος Θεοδωράκης δικηγόρος στο επάγγελμα, υπηρέτησε ως ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών σε πολλές Νομαρχίες της χώρας. Οι συνεχείς μεταθέσεις του σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα, έκαναν τον Μίκη και τον αδελφό του Γιάννη, να περάσουν τα παιδικά τους χρόνια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Το 1949, για πρώτη φορά, η οικογένειά μετακομιζει στον Γαλατά, στο σπίτι που ο Μίκης έμεινε μέχρι το 1952. Στο σπίτι του Γαλατά επέστρεφε συχνά τα καλοκαίρια, ενώ σε αυτό διέμενε μέχρι τον θάνατό του, ο αδελφός του ποιητής και δημοσιογράφος Γιάννης Θεοδωράκης.

Παλαιότερα άρθρα: