Κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια η Αθήνα

Κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια η Αθήνα
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Ο ΧΥΤΑ της Φυλής, μετά την τελευταία πυρκαγιά, πριν δυο εβδομάδες, μένει ανοιχτός με δαπάνες της εταιρείας ΑΚΤΩΡ που έχει αναλάβει τη συντήρηση της, με την Πολιτεία να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Το κύτταρο αντέχει ακόμη, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, το πολύ μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη.

Την ίδια στιγμή δεν έχει προχωρήσει κανένα άλλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό ειναι μπλοκαρισμένος στην ΕΕ ενώ εκκρεμεί και πρόστιμο που εισηγήθηκε η Γενική Επιθεώρηση Περιβάλλοντος με τη διαπίστωση ότι ο ΧΥΤΑ βρίσκεται πάνω σε ρέμα. Επίσης, οι κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις κατά του έργου.

Τα έργα ΣΔΙΤ σε Κερατέα, Φυλή, Άνω Λιόσια και Γραμματικό έχουν σταματήσει μετά και την απόφαση του απερχόμενου Περιφερειάρχη να παγώσει τις διαδικασίες στις οποίες ούτως ή άλλως είχε μπει φρένο απο τις Βρυξέλλες οι οποίες διερευνούν καταγγελίες για «φωτογραφικές διατάξεις υπέρ εργολάβων» ενώ έχουν ζητήσει απο την Ελλάδα, την αλλαγή του σχεδιασμού.

Με όλα αυτά, η καυτή πατάτα πέφτει στα χέρια της νέας Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου η οποία αναλαμβάνει απο Σεπτέμβριο και θα κληθεί να διαχειριστεί άμεσα το ζήτημα που προκύπτει καθώς η Αθήνα και η ευρύτερη περιοχή της Αττικής, δεν θα έχουν χώρους για να στείλουν τα σκουπίδια.

Η λύση που συζητείται ειναι η κήρυξη της Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η περαιτέρω επέκταση του ήδη υπερ-κορεσμένου ΧΥΤΑ στη Φυλή που μόνο προσωρινά θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα, απειλώντας παράλληλα με την επέκταση του ακόμα και την δημόσια υγεία.

Παλαιότερα άρθρα: