Ψίχουλα της Κομισιόν στην Ελλάδα για το εμπάργκο

RODAKINA
Διαβάστε επίσης

Το ποσό των 317. 215 ευρώ θα λάβει η Ελλάδα για δραστηριότητες προώθησης των προϊόντων που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο. Η Κομισιόν ανακοινώντας τα σχετικά μέτρα, που θα είναι αναδρομικά από τις 11 Αυγούστου, εξήγησε πως η χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ θα πρέπει να καλύπτει έως και το 10% κατ” ανώτατο όριο του όγκου παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο κάθε οργάνωση παραγωγών.

Παράλληλα, οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη οργάνωσης θα πρέπει να λάβουν το 50% των ποσών που προβλέπονται στο πλαίσιο της υφιστάμενης χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Η ΕΕ αναφέρει ότι αυτοί θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες ή ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες που πληρούνται από τις οργανώσεις παραγωγών.

Έτσι για δραστηριότητες προώθησης, τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) θα λάβουν 3 εκατομμύρια ευρώ, με την Ελλάδα να λαμβάνει στο πλαίσιο αυτό 317.215 ευρώ. Για δραστηριότητες απόσυρσης των προϊόντων η Κομισιόν θα διαθέσει 29,7 εκατομμύρια ευρώ. H προώθηση των προϊόντων θα γίνει στα κράτη μέλη βάσει της παραγωγής ροδακίνου εκάστου εξ αυτών το 2012.

«Ο Κανονισμός της Ε.Ε. για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που δημοσιεύθηκε σήμερα διέψευσε τις μεγαλόστομες κυβερνητικές εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο», σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.

«Εκτός αν το αρμόδιο Υπουργείο θεωρεί ικανοποιητικό ποσό τα 3 εκ. ευρώ που διατίθενται για δραστηριότητες προώθησης στην Ε.Ε. εκ των οποίων μόλις τα 317.215 ευρώ για την χώρα μας. Απαιτείται άμεση παρέμβαση από την ελληνική κυβέρνηση», συνέχισε η Αγίου Κωνσταντίνου ζητώντας την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την αποζημίωση των παραγωγών από κοινοτικούς πόρους μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρέψει τα πυρά του στην κυβέρνηση αναφορικά με την στάση που κρατά απέναντι στην Ρωσία υποστηρίζοντας τις κυρώσεις που επιβάλλει στην Μόσχα η ΕΕ.

Η κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν από την Κομισιόν, ήδη από την αρχή της εβδομάδας που έγινε γνωστό ότι τα ελληνικά ροδάκινα έμεναν εκτός της λίστας με τα προϊόντα προς αποζημίωση, έσπευσε να καταλήξει σε σχέδιο για την δωρεάν διάθεσή τους στις ευπαθείς ομάδες. Όμως αυτό δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Παλαιότερα άρθρα: