«Μπλόγκερ» εντόπισε το Στρατόπεδο Τζιχαντιστών στο Ιράκ!

blogger jihadists
Διαβάστε επίσης

Τύφλα να έχουν οι Μυστικές Υπηρεσίες τη Βρετανίας …Μπλόκερ κατάφερε να εντοπίσει το Στρατόπεδο των Τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Τελικά, από την οθόνη ενός υπολογιστή μπορούν να γίνουν περισσότερα από φαντάζεται κανείς: Μπλογκ ερευνητικής δημοσιογραφίας κατάφερε να εντοπίσει, από την ασφάλεια ενός γραφείο.υ στη Βρετανία, στρατόπεδο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών στη Μοσούλη μόνο με πρόσβαση σε πληροφορίες και ιστοσελίδες ανοικτές στον καθένα.

53-1024x833

Το μπλογκ Bellingcat είχε ξεκινήσει, με χρηματοδότηση από δωρεές, πριν από δύο χρόνια ο Έλιοτ Χίγκινς στη Βρετανία. Ασχολείται αρκετά με τα θέματα της Μέσης Ανατολής και είχε γίνει διάσημος για την εμπεριστατωμένη κάλυψή του στο ζήτημα του συριακού εμφυλίου και τη ροή όπλων στις εμπόλεμες ζώνες -εκπλήσσοντας τους αναγνώστες τους όταν αποκάλυψε πως δεν είχε βρεθεί ποτέ στη Συρία.

110-1024x669

Σε πρόσφατο ποστ, ο Χίγκινς έκανε ξανά την έκπληξη: Με μοναδικά στοιχεία τις εικόνες από τα βίντεο που δίνουν οι ίδιοι οι τζιχαντιστές του Ιράκ στη δημοσιότητα, κατάφερε να εντοπίσει πού βρισκόταν στρατόπεδο εκπαίδευσης των μαχητών στην, υπό τον έλεγχο του IS, Μοσούλη.

Στις εικόνες, όπως εξηγεί, οι μαχητές εμφανίζονται να κάνουν ασκήσεις με φόντο ένα σημείο με αριθμό γεφυρών πάνω από ένα μεγάλο ποταμό. Μετά από έρευνα, κατέληξε πως η πόλη θα έπρεπε να είναι η Μοσούλη, οπότε το ποτάμι θα ήταν ο Τίγρης και άρα έμενε να βρει εκείνες τις γέφυρες.

161

Χρησιμοποιώντας τόσο το Google Earth όσο και το Flash Earth, και συνεκτιμώντας τη θέση και την απόσταση των γεφυρών στα πλάνα, κατάφερε να εντοπίσει περίπου το σημείο. Περισσότερα στοιχεία έδωσαν ένα κτίριο που εμφανιζόταν σε άλλες φωτογραφίες, όπως και ακόμη φανάρια και μία πινακίδα σε γέφυρα που κατάφερε επίσης να δει σε άλλο site, το Panoramio.

Ο εντοπισμός του στρατοπέδου μπορεί να μην συνεισφέρει καθοριστικά στη μάχη κατά των τζιχαντιστών (σε τελική ανάλυση, το IS δεν κρυβόταν στη Μοσούλη), αλλά χρησιμοποιείται από τον Χίγκινς για να αποδείξει ότι η μέθοδός του έχει αποτέλεσμα.

212

Στο μπλογκ του παρουσιάζει προσπάθειες να εντοπίσει, με τα ίδια μέσα, χώρους εκπαίδευσης φιλορώσων ενόπλων στην Ουκρανία ή ακόμη και το μέρος στο οποίο είχε γυριστεί το βίντεο του αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ.

Παλαιότερα άρθρα: