Οικονομία με κομμένη την ανάσα δεν θα φέρει ποτέ ανάπτυξη

OICONOMICUS B
Διαβάστε επίσης

Με κομμένη την ανάσα επιχειρήσεις, τράπεζες, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι παρακολουθούν το θέατρο του παραλόγου που εκτυλίσσεται επί τρεις μήνες και αποκαλείται «διαπραγμάτευση με την Τρόικα».

Όλα δείχνουν, πως μετά το Eurogroup, στις 10 Δεκεμβρίου θα επιστρέψουν οι «τεχνικοί» των δανειστών, για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα. Μετά θα ακολουθήσουν οι επικεφαλείς, καθώς εκτιμήθηκε ότι θα ήταν κακό να επιστρέψει η τρόικα και να ξαναφύγει χωρίς τελική συμφωνία. Έτσι, στόχος τώρα είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση πριν το τέλος του χρόνου. Άλλωστε, μεσολαβούν δύο ευκαιρίες: Πρώτον, η επίσκεψη Σαμαρά αύριο στις Βρυξέλλες για την Ελληνική Προεδρία και δεύτερον, η Σύνοδος Κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου, όπου όλο και κάτι μπορεί να βγει… και να πάρουμε επιτέλους την καθυστερημένη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ οι τηλεδιασκέψεις συνεχίζονται και κινήσεις στη σκακιέρα γίνονται. Χθες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα των πλειστηριασμών είπε πως η ελληνική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να νομοθετήσει μονομερώς, απλά αυτή τη στιγμή δεν έχει εξαντληθεί κάθε πιθανότητα συνεννόησης. Δηλαδή, να ψηφίσει διάταξη για την 3ετή παράταση της απαγόρευσης, αντί της 6μηνης που δίνει η Τρόικα.

Οι επικεφαλής της Τρόικας διεμήνυσαν πως δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουν αν δεν υφίσταται συμφωνία σε πλήθος ανοιχτών θεμάτων ήτοι τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις, τους φόρους υπέρ τρίτων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, τα ΕΑΣ, την εξόφληση των χρεών της ΕΥΔΑΠ, αλλά και τη διαθεσιμότητα. Οι ελληνικές θέσεις είναι:

• ΕΑΣ: δοκιμαστική περίοδος 18 μηνών, στη διάρκεια της οποίας η επιχείρηση θα διατηρήσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Θα υπάρξει όμως συρρίκνωση με διατήρηση 300 από τους 800 εργαζόμενους και 3 από τα 5 εργοστάσια. Αν το πείραμα δεν πετύχει με ανατροπή της σημερινής εικόνας των ζημιών 18 εκατ. ευρώ σε σύνολο τζίρου 20 εκατ. ευρώ, τότε τα ΕΑΣ θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες του στρατού.

• Διαθεσιμότητα: Υπήρξε καταρχήν συμφωνία, ως προς τους αριθμούς, αλλά η τρόικα πληροφορήθηκε ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν πληρώνονται το 75% των αποδοχών τους όπως ορίζει ο νόμος, αλλά το 100%. Έτσι, ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία.

• ΕΥΔΑΠ: δεν έχει υπάρξει πλήρης εξόφληση των χρεών εξαιτίας δαιδαλωδών διαδικασιών.

• Εργοδοτικές Εισφορές: Η Τρόικα απαιτεί μείωσή τους κατά 3,9% όπως ορίζει το μνημόνιο, χωρίς να κοπούν συντάξεις.

Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS

Παλαιότερα άρθρα: