Πέντε εκατοστά νοτιοδυτικότερα η Λήμνος λόγω σεισμού

Πέντε εκατοστά νοτιοδυτικότερα η Λήμνος λόγω σεισμού
Διαβάστε επίσης

Πέντε ολόκληρα εκατοστά μετακινήθηκε το νησί της Λήμνου κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού, μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 24 Μαΐου 2014, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου και Ιμβρου. Την εντυπωσιακή μετακίνηση, από τις τρομακτικές δυνάμεις που ασκήθηκαν στην διάρκεια του σεισμού, ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών έπειτα από έρευνες και αναλύσεις των δεδομένων σε σταθμούς GPS.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο σεισμός έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σαμοθράκης, Λήμνου και Ιμβρου και λόγω του μεγάλου μεγέθους προκάλεσε μόνιμες μετατοπίσεις του εδάφους, όπως αυτές καταγράφηκαν από σταθμούς GPS σε Ελλάδα και Τουρκία, αντίστοιχα.

Οι σταθμοί GPS λειτουργούν με τη λήψη σημάτων από συστήματα δορυφορικής γεωδαισίας και η ακρίβεια επίλυσης που επιτυγχάνεται είναι της τάξης μερικών χιλιοστών (mm). Το σεισμό της 24ης Μαΐου τον κατέγραψε ο σταθμός της Λήμνου (LEMN) που ανήκει στο Εθνικό δίκτυο ΝΟΑΝΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και δύο σταθμοί του αντίστοιχου Τουρκικού Αστεροσκοπείου της Κωνσταντινούπολης (στα Δαρδανέλια και Υψαλα).

«Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η Λήμνος μετατοπίστηκε 5 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, δηλαδή προς τον Αγιο Ευστράτιο, ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής κίνησης. Ο σταθμός στα Δαρδανέλια μετακινήθηκε 3 εκατοστά προς βορειοδυτικά και ο σταθμός στα Υψαλα του Εβρου κατά 2 εκατοστά προς βορειοανατολικά, αντίστοιχα. Αυτές οι μετακινήσεις οφείλονται στον τρόπο της διάρρηξης του μεγάλου ρήγματος του Β. Αιγαίου, που είναι κατακόρυφο και «έσπασε» με διεύθυνση σχεδόν Ανατολή-Δύση. Το μήκος της διάρρηξης υπολογίστηκε σε 45 χιλιόμετρα», ανέφερε ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς.

157970-13-2--6-thumb-medium

Παλαιότερα άρθρα: