Ποια είναι τα φθηνότερα μέρη στον κόσμο για να αγοράσεις… υπηκοότητα;

Ποια είναι τα φθηνότερα μέρη στον κόσμο για να αγοράσεις… υπηκοότητα;
Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δημοσίευμα του BBC το οποίο παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Christian Kalin, τις χώρες που κόσμου που προσφέρουν «φθηνά» διαβατήρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κινηματογραφική βαλίτσα με τα δεκάδες διαβατήρια δεν αποτελεί σωτήρια λύση μόνο για τους τηλεοπτικούς κατασκόπους αλλά και για τους… «πολίτες της οικονομίας». Μάλιστα, είναι μία μέθοδος που ακολουθούν υποψήφιοι επενδυτές από την Κίνα, τη Ρωσία αλλά και της χώρες της Μέσης Ανατολής ενώ εκτιμάται πως κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα ξοδεύουν συνολικά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν δεύτερο διαβατήριο ή ακόμα και τρίτο.

Ο υπογράφων το άρθρο, Kim Gittleson, υποστηρίζει πως οι πιο «φθηνές» χώρες για να αποκτήσει κάποιος νέα υπηκοότητα είναι οι ακόλουθες:

Dominica
Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι της Καραϊβικής που αποτελεί την πιο οικονομική λύση αφού με μία επένδυση 100.000 δολαρίων και… υπομονή 5-14 μηνών ο καθείς έχει το διαβατήριο στο τσεπάκι του. Παρά το γεγονός πως αριθμεί μόλις 71.000 κατοίκους, οι επενδυτές ξεπερνούν τους 3.000. Η Dominica συγκαταλέγεται στην Κοινοπολιτεία που σημαίνει πως έχουν προνόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε 50 χώρες χωρίς βίζα.

St Kitts and Nevis
Εάν κάποιος θέλει την υπηκοότητα έχει δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω δωρεάς 250.000 δολαρίων σε ένα συγκεκριμένο ίδρυμα. Ο δεύτερος είναι να επενδύσει τουλάχιστον 400.000 δολάρια σε κτηματομεσιτικά. Σημειώνεται πως το St Kitts and Nevis έβαλε σε εφαρμογή τη μέθοδο αυτή το 1984, πολύ πριν τους υπόλοιπους.

Antigua and Barbuda
Στα χνάρια του St Kitts and Nevis βάδισε και το Antigua and Barduda όπου αρκεί μία επένδυση 400.000 δολαρίων ή δωρεά 200.000 δολαρίων.

Malta
Παρά το γεγονός πως σχεδίαζε να επιτρέψει σε πλούσιους επενδυτές να αποκτήσουν διαβατήριο με μία επένδυση 650.000 ευρώ χωρίς να είναι απαραίτητο να μένουν οι επενδυτές στο νησί, η χώρα δέχτηκε σκληρή κριτική. Όμως, οι κανονισμοί άλλαξαν και πλέον όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει διαβατήριο Μάλτας θα πρέπει να κατοικήσει στο νησί για τουλάχιστον ένα χρόνο και να βγάλει από την τσέπη του 1,15 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις.

Cyprus
Τελευταία στη λίστα του BBC είναι η Κύπρος αφού είναι η πιο ακριβή επιλογή από όλες τις παραπάνω. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά το πρόγραμμα δημοσιονομικής διάσωσης της Κύπρου, και τα χρήματα που έχασαν οι Ρώσοι επενδυτές, πλέον 2 εκατομμύρια ευρώ είναι αρκετά για να αποκτήσει κάποιος διαβατήριο.

Πηγή: kontranews

Παλαιότερα άρθρα: