Προς αποφυγή του ενεργειακού αδιεξόδου η Ουκρανία;

ukrania synodos
Διαβάστε επίσης

Σε συμφωνία για την επανέναρξη του διαλόγου για το φυσικό αέριο κατέληξαν την Τρίτη στο Μινσκ ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Πιστεύω ότι, όπως ακριβώς κι ο πρόεδρος Ποροσένκο, είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογός μας στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που σχετίζονται με το φυσικό αέριο» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Το θέμα αυτό είναι επί του παρόντος σε αδιέξοδο, αλλά παρόλαυτα είναι απαραίτητο να το συζητήσουμε», είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το ενεργειακό μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν στις 6 Σεπτεμβρίου καθώς η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία θα επαναλάβει τις εργασίες της το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μετά την χθεσινή συνάντηση έδωσε εντολή για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για σχέδιο ειρήνευσης.

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε νωρίτερα σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ της αντιπροσωπείας της ΕΕ και του Ποροσένκο ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων για το φυσικό αέριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ρωσίας και της Gazprom, του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού από τη μία πλευρά, και της Ουκρανίας και της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz από την άλλη.

Σύμφωνα με τον Έτινγκερ, η επανέναρξη των διαβουλεύσεων αυτών θα συζητηθεί στη Μόσχα στις 29 Αυγούστου, οπού θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, η Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία εξαιτίας των ανεξόφλητων χρεών του Κιέβου. Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσένιουκ, δήλωσε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν ήταν επαρκή και εξαιτίας των συγκρούσεων στα ανατολικά η εξόρυξη άνθρακα έχει καταρρεύσει. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως εάν δεν άλλαζαν τα δεδομένα το ενεργειακό αδιέξοδο θα ήταν αδιέξοδο.

Σήμερα, όμως, ο Γιατσένιουκ προέβη σε μια δήλωση που δεν δείχνει αποκλιμάκωση: «Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σχέδια να εμποδίσει τη μεταφορά αερίου ακόμη και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου. Εκπρόσωποι της δημόσιας επιχείρησης αερίου της Ρωσίας, της Gazprom, και του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν τη δήλωση.

Ακόμη, ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το Κίεβο χρειάζεται «πρακτική βοήθεια» από το NATO και ότι αναμένει από αυτή τη στρατιωτική και πολιτική συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, να λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της στην Ουαλία την 4η Σεπτεμβρίου.

Παλαιότερα άρθρα: