Προσωπικά ζητήματα συζήτηση κομμένη (;)

Προσωπικά ζητήματα συζήτηση κομμένη
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας

Πολύς ντόρος γίνεται τα τελευταία 24ωρα σχετικά με το βίντεο(?) που ισχυρίζεται πως κατέχει το zougla.gr και δείχνει τον παραλίγο Δήμαρχο της Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε περίεργες ερωτικές ορέξεις τις οποίες μάλιστα ο τελευταίος επέδειξε μέσω Διαδικτύου σε chat γνωριμιών με άγνωστους φοιτητές.

Aς συνοψίσουμε τα γεγονότα:

  • Κυοφορείται η φήμη για βίντεο του κ. Σακελλαρίδη ο οποίος πραγματοποιεί άσεμνες πράξεις. Είναι τόσο τραβηγμένα αυτά που ακούγονται σαν φήμες τα οποία ελάχιστοι πιστεύουν στην πραγματικότητα.
  • Μερικές μέρες μετά και ενώ κανείς δεν ασχολείται με το ζήτημα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης βγάζει ανακοίνωση μέσω facebook όπου αναφέρει πολιτικούς εκβιασμούς και κλείνει γράφοντας «Η αριστερά δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς»

Ρωτάω εγώ ο καχύποπτος:

  • Ποιος τον εκβίασε; (Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος;). Τι του ζήτησε και γιατί ο Σακελλαρίδης δεν καταφεύγει στη Δικαιοσύνη αλλά στο facebook;

Στη συνέχεια το site του Μ. Τριανταφυλλόπουλου zougla.gr εκδίδει ανακοίνωση στην οποία αποδέχεται την ύπαρξη βίντεο και υπογραμμίζει πως θα μπορούσαν να το δημοσιεύσουν προεκλογικά όμως δε το έκαναν διότι σίγουρα θα κατηγορούνταν ενόψει της δεύτερης Κυριακής.

Η πλειοψηφία των πολιτών αλλά και της μερίδας των ΜΜΕ που ασχολήθηκε με το θέμα παίρνει θέση υπερ Σακελλαρίδη με το σκεπτικό της παραβίασης της προσωπικής ζωής. Και πολύ καλά κάνουν. Προσωπική μου άποψη:

  • Το γνωστό, ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ότι νομίζει με τον εαυτό του εφόσον δεν προσβάλλει τους άλλους (μιλάω για δημόσια θέα μιας και πρέπει να τονίζουμε τα αυτονόητα προκειμένου να μην παρεξηγηθούμε).
  • Δεν κρίνω κάποιον πολιτικό από τη σεξουαλική του ζωή αλλά από τις πολιτικές του θέσεις, πράξεις, προτάσεις και την επαγγελματική του σταδιοδρομία.
  • Δεν μπορώ να εμπιστευθώ άνθρωπο (πολιτικό ή μη) ο οποίος προβάλλει την προσωπική του (σεξουαλική ζωή) μέσω Διαδικτύου και μάλιστα σε αγνώστους.

Το, ρητορικό, ερώτημα το οποίο θέλω να θέσω είναι γιατί η κοινωνία μας δεν ήταν τόσο ώριμη στο παρελθόν ή γιατί να είναι επιλεκτικά ώριμη και «προοδευτική». Θυμάμαι μερικά χρόνια πριν όπου ένας Γενικός Γραμματέας (άγνωστος στο ευρύ κοινό) είχε εξωσυζυγικές σχέσεις με μία υπάλληλο Υπουργείου. Η προσωπική τους ζωή εκτέθηκε στα μέσα (από τον τότε συνεργάτη του Μάκη γίγαντα της κίτρινης δημοσιογραφίας, τον Θέμο). Μία ολόκληρη Κυβέρνηση κόντεψε να πέσει εξαιτίας προσωπικών στιγμών ενός Γενικού. Αναρωτιέμαι γιατί τότε ο μέσος Έλληνας έβλεπε ειδήσεις με ποπ-κορν κάθε βράδυ και δεν πήρε αντίστοιχη θέση με αυτή που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες; Φταίνε τα ΜΜΕ τα οποία προσπάθησαν τότε να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη;

Σε μία περίοδο που το πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται σε έντονη κρίση, μαζί και η απαξίωση θεσμών πρέπει πολίτες, ΜΜΕ και πολιτικοί να είναι εξόχως προσεκτικοί. Ιδιαιτέρως οι πολιτικοί πρέπει να μη δίνουν κανένα δικαίωμα. Άλλο πράγμα η προστασία προσωπικών δεδομένων ή της προσωπικής ζωής και άλλο η δήθεν προοδευτικότητα. Αν αύριο μεθαύριο δούμε έναν υπουργό μεθυσμένο στα μπαράκια θα τον δικαιολογήσουμε; Αν δούμε ένα Βουλευτή σε δημόσιες ερωτικές περιπτύξεις στην Μύκονο; Πράγματα ανθρώπινα για εμάς αλλά τα οποία συνήθως δε δεχόμαστε από τα πολιτικά πρόσωπα ειδικά στα χρόνια της κρίσης.

Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί πρέπει η πολιτική ζωή να περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα μίας Βουλευτού κι ενός τραγουδιστή ή γιατί παλαιότερα ασχοληθήκαμε με τον γιο ενός Βουλευτή ο οποίος περιτριγύριζε τη Τζούλια Αλεξανδράτου. Τα ίδια και οι έξω, θυμηθείτε Ολάντ, Στρος Καν ακόμη και Σαρκοζί. Ακόμη καλύτερα να θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους κατακεραυνώνουμε τον Μπερλουσκόνι για ζητήματα που αφορούν την προσωπική του ζωή. Γενικότερα η οσμή του ροζ σκανδάλου πουλάει. Παραδείγματα υπάρχουν άπειρα. Το πρόβλημα είναι πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας διακατέχεται από το σύνδρομο της «μεσημεριανής τηλεόρασης». Διαμορφώνει γνώμη και άποψη μόνο από το χαζοκούτι ή από αμφιβόλου ποιότητας πηγές που υπάρχουν στο Διαδίκτυο και αναπαράγονται δίχως την ελάχιστη προσοχή ή σοβαρότητα μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Όπως έλεγε ο Πλάτωνας «Είναι αδύνατο να βελτιωθεί ο κόσμος αν πρώτα δε βελτιωθεί ο άνθρωπος»

ΥΓ: Η προσωπική μου άποψη για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο είναι παρόμοια με αυτήν που έχω για το Θέμο, τον Λάκη και όλους τους διάτοντες τηλεαστέρες οι οποίοι προσπαθούν -ανάλογα με τις συγκυρίες και τα συμφέροντά τους- να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη και να την κατευθύνουν.

Παλαιότερα άρθρα: