Σε «πορτοκαλί» συναγερμό το πολιτικό σύστημα

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό το πολιτικό σύστημα
Διαβάστε επίσης

Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας βρίσκεται σε «πορτοκαλί συναγερμό» λόγω της απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ που έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας 13 μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» όμως, βρίσκεται και το πολιτικό σύστημα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί το θέμα της Μικρής ΔΕΗ προκειμένου να διαμορφώσει μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών, κατά της κυβέρνησης καλώντας τους να υποστηρίξουν την πρόταση του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο την ακύρωση του νομοσχεδίου.

Με τη ΔΕΗ σε πρώτο πλάνο και φόντο την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ακόμη μια προσπάθεια να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο και να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Στην προσπάθεια του αυτή όμως βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπος με το ΚΚΕ το οποίο διευρύνει την ατζέντα και λέει «Ναι» στο δημοψήφισμα υπό τον όρο ότι θα αφορά το σύνολο της πολιτικής για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει υιοθετηθεί ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και η οποία στην Ελλάδα ξεκίνησε να εφαρμόζεται με τον Ν 2773 του 1999.

Εισηγητής του Νόμου αυτού ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τότε υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μετά από διαπραγματεύσεις με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχε συμπεριλάβει συγκεκριμένο άρθρο για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ εν όψει των αλλαγών που θα επέφερε η απελευθέρωση της αγοράς.

Ο νόμος αυτός είχε υπερψηφιστεί από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής πλην του ΚΚΕ. Είχε υπερψηφιστεί δηλαδή και από βουλευτές του ΣΥΝασπισμού της Αριστεράς που σήμερα είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της όλης υπόθεσης αφού καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να αποποιηθεί τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό και να αποκηρύξει μια πολιτική που έχει υπερψηφιστεί από τα στελέχη του.

Παλαιότερα άρθρα: