Σκέψεις για τατουάζ; Προσοχή

tatouaz
Διαβάστε επίσης

Ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων της Αμερικής (FDA) προειδοποιεί τόσο τους καλλιτέχνες τατουάζ και τους πελάτες τους όσο και εκείνους που αγοράζουν κιτ για τατουάζ για το σπίτι ότι το μελάνι τους μπορεί να μην είναι ασφαλές.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία White and Blue Lion Α.Ε. στην Καλιφόρνια απέσυρε από την αγορά κιτ για τατουάζ στο σπίτι, όταν δοκιμές επιβεβαίωσαν βακτηριακή μόλυνση σε σφραγισμένα μπουκάλια. Τουλάχιστον μία περίπτωση μόλυνσης δέρματος έχει συνδεθεί με τα προϊόντα της εταιρείας, και επικεφαλείς του FDA τονίζουν ότι γνωρίζουν και άλλες περιπτώσεις μολύνσεων που συνδέονται με μελάνια τατουάζ σε παρόμοιες συσκευασίες.

Οι μολύνσεις από τατουάζ δεν είναι κάτι καινούργιο και κυρίως ευθύνονται οι βρώμικες βελόνες και το ανθυγιεινό περιβάλλον. Βέβαια, όσοι κάνουν τατουάζ μπορεί να πάθουν δερματικά προβλήματα, ακόμη και στις πιο καθαρές συνθήκες. Και αυτό γιατί το ίδιο το μελάνι μπορεί να μεταφέρει βακτήρια, τα οποία μπορεί να εξαπλωθούν μέσω του αίματος – μια διαδικασία γνωστή ως σήψη. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, ρίγη και εφίδρωση, και ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για άτομα με καρδιακά προβλήματα.

Τα λιγότερο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν είναι εξογκώματα στο δέρμα, ερυθρότητα, πρήξιμο, φουσκάλες ή υπερβολικός πόνος στην περιοχή. Ο FDA αναφέρει ότι έχει λάβει αναφορές για δερματικές αντιδράσεις από μελάνια τατουάζ τόσο αμέσως μετά το τατουάζ, όσο και χρόνια αργότερα. Ο FDA, όπως αναφέρει το thetoc, εκφράζει την ανησυχία του ότι καταναλωτές και καλλιτέχνες τατουάζ μπορεί να έχουν στην κατοχή τους μολυσμένα προϊόντα στη διάθεσή τους.

Μερικά από τα ανακληθέντα μπουκάλια έχουν ένα πολύχρωμο κινεζικό δράκο με μαύρα-και-λευκά γράμματα, ενώ σε κάποια δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον κατασκευαστή. Σε γενικές γραμμές, ο FDA προειδοποιεί όλους όσους πρόκειται να κάνουν τατουάζ ότι πρέπει πάντα να εξασφαλίζουν ότι το μελάνι που θα χρησιμοποιηθεί στο δέρμα τους, θα έχει εμπορικό σήμα και θα αναφέρει την τοποθεσία της επιχείρησης που τα παρήγαγε.

«Ο καταναλωτής πρέπει να μιλήσει με τον καλλιτέχνη του τατουάζ και να ελέγξει τα μπουκάλια με το μελάνι πριν τη χρήση τους» τονίζει η Linda Katz, διευθύντρια του τομέα Καλλυντικών και Χρωμάτων του FDA.

Προσοχή όμως. Δεν είναι μόνο τα μόνιμα τατουάζ που εμπεριέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Ο FDA έχει προειδοποιήσει ότι ακόμα και τα προσωρινά τατουάζ που είναι πολύ δημοφιλή στις διακοπές, μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα. Ακόμα και η φαινομενικά ακίνδυνη χένα, ενδέχεται να περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες δερματικές αντιδράσεις.

Παλαιότερα άρθρα: