Στα επίπεδα του Β” Παγκοσμίου Πολέμου οι εκτοπισμένοι

Στα επίπεδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι εκτοπισμένοι
Διαβάστε επίσης

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τιμά τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου ή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ύπατη Αρμοστεία.

Αυτή η τεράστια αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων έχει διάφορα αίτια. Μόνο ο πόλεμος της Συρίας μέχρι τα τέλη του 2013 εξανάγκασε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες και 6,5 εκατομμύρια να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά και στην Αφρική σημειώθηκαν εκτοπισμοί, ιδίως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και, προς το τέλος του 2013, και στο Νότιο Σουδάν.

Η ετήσια έκθεση της Υ.Α, με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις» (Global Trends), βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από κυβερνήσεις, συνεργαζόμενες ΜΚΟ και την ίδια την Ύπατη Αρμοστεία. Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι το τέλος του 2013, 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εκτοπιστούν, δηλαδή 6 εκατομμύρια περισσότεροι από τα 45,2 που είχαν καταγραφεί το 2012.

«Οι πόλεμοι πολλαπλασιάζονται, όλο και περισσότερο, την ίδια στιγμή, παλιοί πόλεμοι μοιάζουν να μην πεθαίνουν», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της Αρμοστείας, Αντόνιο Γκουτιέρεζ, κάνοντας λόγο για «δραματικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα περίπου 6,3 εκατομμύρια μακροχρόνιοι πρόσφυγες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται εκτοπισμένοι για δεκαετίες.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι ανεπτυγμένες χώρες φιλοξενούν μόλις το 14% του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού, με το υπόλοιπο 86% να βρίσκει καταφύγιο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, γεγονός που εγείρει προβληματισμό για την κατανομή των βαρών ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες του κόσμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία, καλεί όλο τον κόσμο να δείξει την αλληλεγγύη του στις ξεριζωμένες οικογένειες με το να μοιραστεί μια προσφυγική ιστορία. Το κοινό μπορεί να διαβάσει, να δει και να μοιραστεί προσφυγικές ιστορίες, όπως και να ανεβάσει τη δική του ιστορία, στο www.unhcr.gr/refugeestories στα ελληνικά και το http://stories.unhcr.org στα αγγλικά.

Πάνω από 20 γνωστές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Khaled Hosseini, η ηθοποιός Yao Chen, η ηθοποιός Diane Kruger, ο μουσικός Juanes και ο μουσικός Αλκίνοος Ιωαννίδης, παρουσιάζουν μία σειρά από βίντεο 30 δευτερολέπτων για την υποστήριξη των προσφύγων εν όψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης,  παρουσιάζει στο βίντεο που ακολουθεί μια ιστορία φρίκης, πόνου, απώλειας αλλά και ανεξάντλητου θάρρους και αγώνα για επιβίωση.

Παλαιότερα άρθρα: