Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο “τελευταίος λόγος”

ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ
Διαβάστε επίσης

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη μπορεί να ασκεί αναιρέσεις σε υποθέσεις, αλλά και βουλεύματα που αφορούν εγκλήματα του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Αυτό αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου (βούλευμα 3/2014) δεχόμενη την σχετική εισήγηση του αντεισαγγελέα το Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή.

Η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι ο εκάστοτε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «δικαιούται να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του συμβουλίου Εφετών, παραπεμπτικού ή απαλλακτικού, το οποίο «εκδίδεται κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 308 Κώδικά Ποινικής Δικονομίας και αφορά εγκλήματα που περιγράφονται στο άρθρο 1 του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ακόμη ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει τη δυνατότητα να ασκεί αναίρεση και σε βουλεύματα που είναι αμετάκλητα για τους διαδίκους, αλλά και σε αυτά ακόμη που δεν παρέχεται η δικονομική δυνατότητα στον κατηγορούμενο να ασκήσει αναίρεση.

Και αυτό γιατί ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ισόβιος δικαστικός λειτουργός. Με την ιδιότητα αυτή, λοιπόν, ασκεί εξουσία, δηλαδή, «λειτουργεί ως αμερόληπτο όργανο της Δικαιοσύνης και την απονομή του δικαίου και δεν εξομοιώνεται ούτε ταυτίζεται με το διάδικο, σε κάθε δε περίπτωση δεν θεωρείται αντίδικος του κατηγορούμενου».

Αφορμή για να ασχοληθεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το θέμα αυτό αποτέλεσε, μεταξύ των άλλων, υπόθεση διεκδίκησης έκτασης περίπου 38.000 στρεμμάτων στην Σκύρο από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους, που τελικά κρίθηκε ότι ανήκει σε εκείνην και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Παλαιότερα άρθρα: