Τι θα συζητήσουν σήμερα οι Γάλλοι και οι Έλληνες επιχειρηματίες

dfcdb18e62454279a9a6a85107c3b79c
Διαβάστε επίσης

Περίπου 100 επιχειρηματίες από τη Γαλλία και την Ελλάδα και από ένα ευρύ φάσμα κλάδων από τις τράπεζες, τη βιομηχανία, την ενέργεια, τον τουρισμό θα συμμετάσχουν στο σημερινό ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα ξεκινήσει το πρωί στο ίδρυμα Νιάρχος..

Η εκδήλωση, που έχει τύχει προκαταβολικά ευρείας δημοσιότητας, φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία σε επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές – κάποιοι εξ αυτών εκπροσωπούν επιχειρηματικούς κολοσσούς – να έρθουν πιο κοντά ανοίγοντας το δρόμο για πιθανές νέες συνεργασίες και συμφωνίες και ταυτόχρονα να συζητήσουν για τα ανοιχτά θέματα και τα πιθανά εμπόδια σε υφιστάμενες συνεργασίες, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας.

Επίσης υπάρχει πάντα το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για τη συμμετοχή γαλλικών εταιρειών σε εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις κρατικής περιουσίας, κάτι που έχει ήδη συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις προηγούμενων διαγωνισμών.

Υπό τα βλέμματα λοιπόν και με τις «ευλογίες” του Εμανουέλ Μακρόν και του κ. Τσίπρα, οι επιχειρηματίες από τους κλάδους των τραπεζών της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, της ενέργειας, των κατασκευών, των τροφίμων, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, του τουρισμού, της ψηφιακής οικονομίας, του εμπορίου, των φαρμάκων και των καλλυντικών θα επιχειρήσουν να βάλουν τις βάσεις για διεύρυνση των ελληνογαλλικών επιχειρηματικών σχέσεων μέσα από συγκεκριμένες συμφωνίες.

Αρκετοί επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αποστολή άλλωστε δεν έχουν κρύψει ότι έρχονται στην Αθήνα με συγκεκριμένη ατζέντα για την προώθηση συγκεκριμένων project στα οποία συμμετέχουν, όπως αποκρατικοποιήσεις, εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ανάληψη κατασκευαστικών έργων, ενώ στον τραπεζικό τομέα έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για την παροχή τεχνογνωσίας από τη γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία δημιουργήθηκε πρόσφατα και έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Μια άλλη κατηγορία επιχειρηματιών, αφορά σε εκείνους που έρχονται στην Ελλάδα με διάθεση να αναζητήσουν Έλληνες παρτενέρ για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην εγχώρια αλλά και την περιφερειακή αγορά. Από ελληνικής πλευράς να σημειωθεί ότι ο πήχης των προσδοκιών – με εξαίρεση κάποιες εταιρείες που ήδη τρέχουν σημαντικά προτζεκτ – εμφανίζεται «ρεαλιστικός”.

Τι θα συμβεί στο Νιάρχος

Η δομή της σημερινής εκδήλωσης που θα έχει τη μορφή της συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης, θα έχει ως εξής:

Θα ξεκινήσουν ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος με τις ομιλίες τους, στις οποίες αναμένεται να αναφερθούν στο εύρος και τη σημασία των ελληνογαλλικών οικονομικών σχέσεων. Στη συνέχεια θα δοθεί η ευκαιρία στους περίπου 50 Έλληνες και 50 Γάλλους επιχειρηματίες ή υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων που συμμετέχουν, να απευθύνουν ερωτήσεις.

Προβλέπεται οι Γάλλοι επιχειρηματίες να απευθυνθούν στον Αλέξη Τσίπρα ενώ οι Έλληνες θα ρωτήσουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Μετά την ολοκλήρωση του Q&A θα ακολουθήσει ένα άτυπο networking event ενώ κατά πληροφορίες έχουν ήδη κλειστεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά ραντεβού στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Άλλωστε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει υπάρξει ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα” και οι εταιρείες έχουν πληροφορηθεί για τις συμμετοχές από τους ίδιους ή συγγενείς κλάδους ενδιαφέροντος ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων, με ποιους Γάλλους ή Έλληνες ομολόγους τους θα ήθελαν να έχουν την ευκαιρία να «δικτυωθούν”.

Μια άλλη κατηγορία είναι οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη συγκεκριμένα σχέδια και κοινές δραστηριότητες τόσο σε Ελλάδα και Γαλλία όσο και σε άλλες περιοχές. Εδώ βεβαίως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακουστούν τα ανοιχτά ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνογαλλικά joint ventures, αλλά και να ενθαρρυνθούν παρά τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις να συμμετάσχουν και άλλες γαλλικές εταιρείες στους διαγωνισμούς για τις νέες αποκρατικοποιήσεις. Εδώ σε πρώτο πλάνο μπαίνουν δύο κυρίως τομείς και πιο συγκεκριμένα οι τομείς της ενέργειας και των υποδομών (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, νερά).

Σε όλους τους παρευρισκόμενους θα δοθεί πληροφοριακό υλικό που θα περιλαμβάνει το who is who των επιχειρήσεων που συμμετέχουν ενώ θα υπάρχουν και στοιχεία επικοινωνίας. Κάποια ραντεβού πάντως έχουν ήδη γίνει χθες ή έχουν προγραμματιστεί για σήμερα εκτός της εκδήλωσης στο ίδρυμα Νιάρχος.

Σημειώνεται τέλος ότι στο περιθώριο της συνάντησης θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και του ΓΔ της δημόσιας τράπεζας επενδύσεων BPIFrance Nicolas Dufourq.

 

Παλαιότερα άρθρα: