Τι συμβαίνει αν νιώθεις ατονία στις διακοπές σου

atonia diakopes
Διαβάστε επίσης

Αν νιώθεις συνέχεια υπνηλία και είσαι ψυχικά πεσμένη/ος μέσα στο καλοκαίρι, υπάρχουν τρόποι να ενεργοποιήσεις τον εαυτό σου και να αποχαιρετήσεις την ατονία!

Τυχαίνει σε πολλούς ακόμα και αν κλείνουν 8 ώρες ύπνου, το πρωί να νιώθουν σαν να μην έχουν κοιμηθεί καθόλου και δεν έχουν ενέργεια να χαρούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Τι φταίει; «Η υπνική άπνοια. Αιτία είναι η απόφραξη των ανώτερων αναπνευστικών οδών, που έχει ως αποτέλεσμα στη διάρκεια του ύπνου να διαταράσσεται ο ρυθμός της αναπνοής και να παρατηρούνται στιγμιαίες διακοπές της, συχνές αφυπνίσεις που δεν αντιλαμβάνεσαι και, κυρίως, δυνατό ροχαλητό» λέει η Βασιλική Τσουκαλά, ειδικός πνευμονολόγος.

Η συμβουλή του ειδικού: «Αρχικά χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, όπως να μειώσεις το κάπνισμα και να αποφεύγεις την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού ή αλκοόλ 3 ώρες πριν από τον ύπνο. Εάν η άπνοια εμφανίζεται ή επιδεινώνεται σε ύπτια θέση, κοιμήσου στο πλάι με τη βοήθεια μαξιλαριών. Φυσικά, μην παραλείψεις να απευθυνθείς στον παθολόγο σου.

Είσαι ψυχικά πεσμένη/ος; Δεν έχεις διάθεση σχεδόν για τίποτε; Μπορεί να έχεις ήπια ή παροδική κατάθλιψη. Αυτό είναι αρκετά πιθανό, αν παράλληλα εκνευρίζεσαι εύκολα, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και έχεις χάσει τη διάθεσή σου για σεξ. Η κατάθλιψη και η κούραση σχετίζονται τόσο έντονα που είναι δύσκολο να ξέρει κανείς ποιο πυροδοτεί τι. «Οι ίδιες χημικές ανισορροπίες που ευθύνονται για την κατάθλιψη –τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο– είναι πολύ πιθανό να επηρεάζουν και τα επίπεδα της ενεργητικότητάς μας» τονίζει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος.

Η γνώμη του ειδικού: «Κάνε 30 λεπτά αεροβικής άσκησης ή βάλε περισσότερη θάλασσα στη ζωή σου. Σε έρευνα συμπεραίνεται πως αυτού του είδους η άσκηση επηρεάζει θετικά τη διάθεση. Επίσης, βρες νέα ενδιαφέροντα σε φίλους, σε αποδράσεις και σε προγραμματισμό της ζωής σου για τις μέρες που έρχονται. Μην «κλειστείς» στην αίσθηση ότι περνούν οι μέρες των διακοπών σου και θα επιστρέψεις πίσω στη ρουτίνα.

Παλαιότερα άρθρα: