Το μεγαλύτερο «ηλιακό καταμαράν» του κόσμου στην Ελλάδα

planet solar
Διαβάστε επίσης

Το μεγαλύτερο «ηλιακό καταμαράν» του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα. Το «MS Turanor Planet Solar», που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια θα καταπλεύσει στον Αργολικό Κόλπο και τις επόμενες ημέρες θα οργανωθούν εκδηλώσεις στο Ναύπλιο, προκειμένου το ευρύ κοινό, να έχει την ευκαιρία να δει το σκάφος από κοντά και να ενημερωθεί για το πρόγραμμα που θα εκτελέσει στα ελληνικά νερά.

Το «MS Turanor Planet Solar», βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Submersa, που αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Στόχος της αποστολής είναι, Έλληνες και Ελβετοί επιστήμονες από κοινού, να ερευνήσουν τις περιοχές στον Αργολικό κόλπο, που στα προϊστορικά χρόνια βρίσκονταν πάνω από την επιφάνεια των υδάτων, αλλά σήμερα έχουν βυθιστεί.

Το σκάφος επισκέφθηκαν ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ελβετίας, Walter Steinmann. Τη συνάντηση οργάνωσε ο Ελβετός Πρέσβης στην Αθήνα, Lorenzo Amberg, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της Ελβετίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε κυρίως οι εξελίξεις στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου και ιδιαίτερα του Νοτίου Διαδρόμου ΤΑΡ, στον οποίο συμμετέχει η ελβετική AXPO. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, σε συνάρτηση με το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Πάντως το «MS Turanor Planet Solar» και το ερευνητικό πρόγραμμα που εκτελεί, εντυπωσίασε τους δυο υπουργούς με τον Γιάννη Μανιάτη να δηλώνει ότι η Ελλάδα στηρίζει τέτοιες καινοτόμες επιστημονικές δράσεις, με διεθνές κύρος και απήχηση, που μπορούν να αναδείξουν το πλούσιο πολιτισμικό και αρχαιολογικό απόθεμα της χώρας μας που μένει ανεξερεύνητο και αναξιοποίητο.

Παλαιότερα άρθρα: