Το’ χουν χάσει τελείως στην κυβέρνηση;

kivernisi
Διαβάστε επίσης

Η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού να εξαιρεθούν οι στάνες από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) δεν φαίνεται να λύνει την αναταραχή που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο στην κοινωνία. Ούτε η ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. που σήκωσαν μπαϊράκι και ζητούν αλλαγές και διορθώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις αγροτεμαχίων και αγροτικών σπιτιών σε χωριά.

Οι κρυφοί παραλογισμοί του ΕΝΦΑ καταγράφονται στη «Διαύγεια» (http://www.et.diavgeia.gov.gr/), όπου η διαβούλευση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε χθες, με τις περιπτώσεις των πολιτών που εγείρουν εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει τα 2,9 δισ. ευρώ που υπολογίζει, δεδομένου ότι σε πληθώρα περιπτώσεων ο νέος φόρος είναι παράλογος.

Εργαζόμενη που κληρονόμησε παλαιά κατοικία της δεκαετίας του ’50 επί της Λεωφόρου Πεντέλης, και στην οποία διαμένει με δύο γερόντισσες εδώ και δεκαπέντε χρόνια, θα κληθεί να πληρώσει 9500 ευρώ που φυσικά δεν έχει. Άλλος συνταξιούχος των 12.000 ευρώ τον χρόνο, κληρονόμος μονοκατοικίας στη Φιλοθέη, καλείται να πληρώσει για το σπίτι και τον κήπο ενιαίο φόρο ακινήτων επίσης 9.500 ευρώ.

Άλλη οικογένεια διαθέτει οικόπεδο δεσμευμένο, μετά από αίτημα του Δήμου Καλαμαριάς, για την ανέγερση νηπιαγωγείου, από το 1987, χωρίς ακόμη να έχει κινηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης. Καλούνται λοιπόν να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους κληρονομιάς και ακινήτων, ενώ το οικόπεδο δεν έχει καμία εμπορική αξία και δεν είναι δυνατόν να πουληθεί. Η υποχρέωση καταβολής Ενιαίου Φόρου Ακινήτων επί της αντικειμενικής αξίας του θα οδηγήσει μαθηματικά στη δήμευσή του.

Δύο νέοι άνεργοι 30 και 26 ετών που συντηρούνται από τους συνταξιούχους γονείς τους, διαθέτουν από το 2009 εξ αδιαιρέτου οικόπεδο 2.200 τετραγωνικών μέτρων στο Ηράκλειο που τους μεταβίβασε η γιαγιά τους. Τα 3 προηγούμενα χρόνια πλήρωναν φόρο 300 ευρώ ο καθένας για κάθε έτος. Με τον νέο νόμο για το 2014 θα πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο ο καθένας 2.200 ευρώ. Το παραπάνω ακίνητο το έχουν προς πώληση με τιμή πολύ κατώτερη από την αντικειμενική εδώ και δύο χρόνια και δεν το αγοράζει κανείς. Δυστυχώς, θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να πληρώσουν αυτόν τον παράλογο, ληστρικό και άδικο φόρο.

Το ανθολόγιο της Διαύγειας είναι συγκλονιστικό, αλλά ο φόρος είναι φόρος…

Παλαιότερα άρθρα: