Το 2018 ορίστηκε το νέο ραντεβού για την αρχαία Εγνατία οδό

OPSOMETHA-2-960x630
Διαβάστε επίσης

Στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε η 50μελής ιταλική ομάδα, αποτελούμενη από εθελοντές, φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας, ολοκληρώνοντας τη φετινή πεζή διάνυση ενός κομματιού 300 χιλιομέτρων της αρχαίας Εγνατίας οδού και ανανεώνοντας το ραντεβού για το 2018.

Η ομάδα ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου από τη Θεσσαλονίκη, με προορισμό την Καβάλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διανύσουν όλη την αρχαία διαδρομή, από το Δυρράχιο έως την Κωνσταντινούπολη.

Προηγήθηκαν το 2015 και το 2016 οι διαδρομές Δυρράχιο- Μοναστήρι και Μοναστήρι-Θεσσαλονίκη, ενώ χθες ολοκληρώθηκε η πορεία Θεσσαλονίκη- Καβάλα. Το 2018 θα πραγματοποιήσουν τη διαδρομή Καβάλα-Αλεξανδρούπολη, ενώ ο στόχος θα ολοκληρωθεί το 2019, με το κομμάτι Αλεξανδρούπολη-Κωνσταντινούπολη.

Η αρχαία Εγνατία οδός κατασκευάστηκε το 140-120 πΧ και ήταν δρόμος αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση, καθώς διακινούνταν οι ρωμαϊκές λεγεώνες ξεκινώντας από το Δυρράχιο έως το Βυζάντιο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Via Egnatia 2017, με αντικείμενο την αναβίωση της αρχαίας Εγνατίας οδού ως πεζοπορικής διαδρομής, παρουσιάστηκε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα, να υπογραμμίζει πως το συγκεκριμένο project των Ιταλών αποτελεί «ένα καλό παράδειγμα και μία καλή προοπτική».

Παλαιότερα άρθρα: