Τρώμε πολύ όταν δεν έχουμε αυτοεκτίμηση – Μάθε γιατί

Τρώμε πολύ όταν δεν έχουμε αυτοεκτίμηση
Διαβάστε επίσης

Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για τα αίτια μιας διατροφικής συμπεριφοράς η οποία εμφανίζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από άτομο σε άτομο. Ας δούμε αρχικά ποιες μπορεί να είναι οι καταστάσεις ή τα χαρακτηριστικά που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση υπερφαγίας. Σημειώνουμε ότι κάποιος μπορεί να διακατέχεται από μία από αυτές τις καταστάσεις ή από συνδυασμό μερικών από αυτές, όπως αναφέρει το boro.gr.

Βιολογικά αίτια:

ενδέχεται να εμφανίζεται διαταραχή στην έκκριση συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών ή ορμονών που σχετίζονται με τον έλεγχο της παρόρμησης, την κατάθλιψη, τη ρύθμιση της πείνας ή του κορεσμού.

Ψυχοσυναισθηματικά αίτια:

-αυτοεκτίμηση: ενδέχεται να παρατηρείται χαμηλή αυτοεκτίμηση, που οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων και αυτοπειθαρχίας.

-δυσκολία στη συναισθηματική έκφραση: ενδέχεται το άτομο να μην έχει μάθει να αναγνωρίζει, να εκφράζει και/ή να αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του και να προσπαθεί να τα εκφράσει μέσω διατροφικών συμπεριφορών (π.χ. τρώει από άγχος, επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το άγχος του).

Παλαιότερα άρθρα: