Υπό δικαστική έρευνα η Λαγκάρντ για σκάνδαλο φοροδιαφυγής

lagard
Διαβάστε επίσης

Υπό επίσημη δικαστική έρευνα έθεσαν την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την υπόθεση Ταπί, που αφορά την φοροδιαφυγή πολιτικών στελεχών. Η υπόθεση πολιτικής διαφθοράς χρονολογείται από το 2008, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Μέχρι τώρα, ανακρινόταν ως μάρτυρας στην υπόθεση. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, η Λαγκάρντ θα καταθέσει έφεση.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Όχι. Επιστρέφω να εργασθώ στην Ουάσινγκτον σήμερα το απόγευμα».

Ο δικηγόρος, Ιβ Ρεπικέ, δήλωσε στο Reuters ότι η Λαγκάρντ, η οποία αυτή την εβδομάδα απάντησε σε ερωτήσεις δικαστικών στο Παρίσι για τέταρτη φορά υπό το καθεστώς της μάρτυρος στην υπόθεση αυτή, υποστήριξε πως η κίνηση των δικαστών είναι αβάσιμη. «Καταθέτουμε έφεση», σημείωσε προσθέτοντας και αυτός πως η Λαγκάρντ πρόκειται να επιστρέψει το αργότερο μέχρι σήμερα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και δεν έχει σχέδια να παραιτηθεί.

Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας, οι δικαστές θέτουν ένα πρόσωπο υπό επίσημη έρευνα όταν πιστεύουν πως υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραγίας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα σε δίκη.

Η έρευνα σχετίζεται με κατηγορίες ότι ο μεγιστάνας, Μπερνάρ Ταπί, ένας υποστηρικτής του συντηρητικού πρώην Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, έλαβε χωρίς να πρέπει 403 εκατ. ευρώ από μια διαιτησία για τη διευθέτηση της διένεξης με την τότε κρατική τράπεζα, Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas. Στην έρευνα εμπλέκονται ήδη μέλη της κυβέρνησης Σαρκοζί και ο διευθύνων σύμβουλος της France Telecom, Στεφάν Ρισάρ, ο οποίος ήταν συνεργάτης της Λαγκάρντ όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί.

Σε προηγούμενη ανάκρισή της, η Λαγκάρντ είχε κατηγορήσει τον Ρισάρ ότι χρησιμοποίησε την προτυπωμένη υπογραφή της για να υπογράψει ένα έγγραφο που διευκόλυνε την πληρωμή. Εντούτοις ο Ρισάρ έχει δηλώσει πως η Λαγκάρντ είχε ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση.

Παλαιότερα άρθρα: