10 μυστικά που οδηγούν στην επιτυχία

sucess
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Γεωργία Δρακάκη

Τα λεφτά δεν κάνουν την ευτυχία και πρέπει να κουραστούμε για να πετύχουμε κάτι στη ζωή μας και μπλα μπλα μπλα. Καμιά φορά, αυτά τα σωστά κατά τα άλλα λόγια είναι γεμάτα γενικότητα. Ειδικά όταν τα λένε άνθρωποι που και λεφτά έχουν και δεν έχουν κουραστεί ιδιαίτερα για να πετύχουν κάτι, μας εκνευρίζουν κιόλας.
Από 18 χρονών, κρατώ ένα μυστικό σημειωματάριο στο οποίο σημειώνω όμορφους στίχους που διαβάζω, χρήσιμες κουβέντες και πολύτιμες συμβουλές που αποκομίζω από συζητήσεις με ανθρώπους της ζωής μου. Συνεργάτες, φίλους, ακόμα και ξένους που δεν είδα παρά μία φορά.
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας δέκα σημειώσεις, δέκα μικρά «δώρα». Αυτά που μοιράστηκαν μαζί μου άντρες και γυναίκες οι οποίοι έχουν πετύχει πράγματα στους τομείς τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν κρατήσει ενωμένη την οικογένειά τους στα δύσκολα, άλλοι απέκτησαν φήμη γιατί πρόσφεραν κομμάτια του εαυτού τους στον κόσμο, ορισμένοι έχουν μεγάλη οικονομική άνεση μετά από βάσανα και περιπέτειες και όλοι, μα όλοι είναι συνειδητοποιημένοι και αγαπούν τη ζωή με τις προκλήσεις της. Θα προτιμούσα να μην τους αναφέρω ονομαστικά, γιατί αυτό που έχει ουσία είναι ο λόγος τους.
Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με ό, τι ακούμε. Αλλά αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, πρέπει να μάθουμε, τέλος πάντων, να ακούμε και κάτι!

1. Όταν ζεις για ένα πράγμα, κάποια στιγμή, μοιραία, θα ζήσεις από αυτό. Ζήσε για τη λογοτεχνία (γράφε, διάβαζε, ρώτα) και θα δεις ότι κάπως θα έρθουν τα πράγματα και θα βγεις κερδισμένος. Αλλά, αν πρόκειται για την τέχνη, μην ξεκινάς να κάνεις κάτι για να βγεις κερδισμένος. Αυτός είναι ένας δρόμος που μόνος του θα σε βάλει να τον περπατήσεις. Εσύ απλά δούλεψε με την καρδιά σου.
2. Πίστεψε στα άστρα! Το σύμπαν έχει μάτια και βλέπει. Κάνε κάτι κι ας μην λάβεις αμέσως αντάλλαγμα. Θα σου επιστραφεί η καλοσύνη που προσφέρεις.
3. Ξύπνα νωρίς το πρωί κι ας μην έχεις δουλειά. Ασχολήσου με κάτι: γυμνάσου, γράψε, ψάξε μουσικές, πάρε τηλέφωνο ανθρώπους που έχεις να ακούσεις καιρό, καθάρισε το σπίτι σου. Μπες στη δράση και δεν θα βγεις χαμένος.
4. Κάνε υπομονή. Δεν γίνονται όλα τα πράγματα μαζί. Μη βιάζεσαι χωρίς λόγο. Μεθόδευσε τις κινήσεις σου, δώσε περιθώρια στον εαυτό σου και τους άλλους. Όλα στην ώρα τους. Καλύτερα να λες πως έκανες δυο πράγματα στη ζωή σου πολύ επιτυχημένα, παρά δέκα μέτρια.
5. Κάνε παρέα με ανθρώπους μεγαλύτερους από σένα, αλλά και μικρότερους από σένα. Θα σε κάνουν συνεχώς καλύτερο.
6. Να είσαι ευγενικός και ειλικρινής, αλλά να μην ανοίγεις απευθείας όλα σου τα χαρτιά σε μια καινούργια γνωριμία, πάντα με γνώμονα το πώς εσύ επιλέγεις να εξελιχθεί αυτή. Δεν χρειάζεται να ξέρει ο καθένας με ποιον τρόπο σου αρέσει να κάνεις έρωτα ή πόσα χρήματα σου λείπουν.
7. Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, αλλιώς να μην ζητάς να σε εμπιστεύονται. Να είσαι στην ώρα σου, αλλιώς να πεις εγκαίρως πως πρόκειται να αργήσεις. Να παίρνεις πίσω τηλέφωνο αυτούς που σε καλούν, αλλιώς να μην έχεις κινητό. Να ζυγίζεις τα ναι και τα όχι που λες σε ανθρώπους. Μην δεσμεύεσαι για κάτι που εξ αρχής ξέρεις πως δεν θα καταφέρεις.
8. Να έχεις έναν στόχο. Ακόμα κι αν χρειάζεται να κάνεις ελιγμούς γιατί η ζωή είναι απαιτητική και ζητά να προσαρμοστείς, μην ξεχνάς πουύ θέλεις να φτάσεις κάποια στιγμή. Έχε το στο νου σου καθημερινά.
9. Να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου. Κανένας επιτυχημένος άνθρωπος δεν πέρασε όλη του τη ζωή ανάμεσα σε φίλους, γλέντια και ξενύχτια. Χρειάζεσαι ύπνο, ξεκούραση και σιωπή: χώρο, με λίγα λόγια, για να μπορείς να σκεφτείς και δημιουργήσεις. Όσοι φίλοι σου σε πιέζουν και δεν μπορούν να το δεχθούν, απλώς δεν είναι φίλοι.
10. Μην λες όχι στη γνώση. Ακόμα κι αν είσαι τεχνικός υπολογιστών, θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο μια βόλτα στο μουσείο, μια θεατρική παράσταση, μια ξένη γλώσσα. Η γνώση είναι δύναμη.

Να προσθέσω και κάτι δικό μου; Κάτι που με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε κάθε περίπτωση; Κάτι που δεν ξέρω αν αφορά επιτυχημένους ανθρώπους, αλλά σίγουρα ευτυχισμένους;
Να είσαι ο εαυτός σου! Τελεία και παύλα.

Παλαιότερα άρθρα: