10 χάρτες και γραφήματα που θα σε εκπλήξουν

kosmos0311
Διαβάστε επίσης

Καλά τα νούμερα αλλά εάν δεν τα οπτικοποιήσεις δεν μπορείς να καταλάβεις τι αντιπροσωπεύουν. Γι αυτό κι ένας καλός χάρτης ή ένα προσεγμένο γράφημα έχουν πάντα το δικό τους ενδιαφέρον. Ας δούμε λοιπόν τους δέκα πιο ενδιαφέροντες, όπως τους συγκέντρωσε η ιστοσελίδα vox.com.

1) Περισσότερος από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη ζει μέσα σε αυτόν τον κύκλο

2) Οι Βρετανοί έχουν εισβάλει σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Για την ακρίβεια, από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, έχουν εισβάλει ή πολεμήσει στις 171.

3) Η Ελβετία είναι η καλύτερη χώρα για να γεννηθεί κανείς. Με μπλε χρώμα είναι οι καλύτερες χώρες, από άποψης βιωτικού επιπέδου, και με κόκκινο οι χειρότερες.

4) Λιβερία, Μιανμάρ και Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μόνες χώρες που δεν χρησιμοποιούν το μετρικό σύστημα (κιλό, μέτρο, κέλβιν κλπ).

5) Ολο και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας πολέμων. Με μαύρο χρώμα είναι οι αποικιακοί πόλεμοι, με γκρι οι διακρατικοί, με πορτοκαλι οι εμφύλιοι και με πράσινο οι εμφύλιοι με εμπλοκή ξένων

6) Η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν τους γηραιότερους πληθυσμούς παγκοσμίως, ενώ ο Νίγηρας τον νεώτερο.

7) Οι χρονικές ζώνες στην Ανταρκτική είναι πραγματικά περίεργες

8) Η Γουιάνα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών παγκοσμίως

9) Ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται να εκτιναχθεί στα 11 δις μέχρι το 2100. Αυτό σημαίνει πολλά στόματα, που δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα τραφούν.

10) Είμαστε ένα τίποτα. Με κόκκινη τελεία είναι ο γαλαξίας μας, ο οποίος περιέχει δισεκατομμύρια αστέρια. Και ο χάρτης δείχνει μόνο τη δική μας γωνιά του σύμπαντος.

Παλαιότερα άρθρα: