13 δισ. ευρώ η δαγκωματιά της Κομισιόν στο μήλο της Apple

apple_foro
Διαβάστε επίσης

Μετά από τρία χρόνια διαμάχης και ερευνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε σήμερα στην Apple αναδρομικούς φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, η Ιρλανδία -κράτος μέλος της ΕΕ- παρείχε παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Αpple, η οποία πλήρωνε πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα για πολλά χρόνια.

«Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να δίνουν φοροαπαλλαγή σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τον κανονισμό κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Η έρευνα της Επιτροπής κατέληξε πως η Ιρλανδία έδινε φορολογικά οφέλη παρανόμως στην Apple, που μεταφραζόταν σε σημαντικά μικρότερη φορολογία από άλλες επιχειρήσεις για πολλά χρόνια. Αυτή η επιλεκτική μεταχείριση επέτρεπε στην Apple να έχει εταιρικό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 1% επί των κερδών της το 2003 και στη συνέχεια 0,005% το 2014», τόνισε η αρμόδια Επίτροπος Βεστάγκερ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων. Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισ. δολαρίων, συν τους τόκους», συνεχίζει.

Η αντίδραση της Ιρλανδίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Michael Noonan έσπευσε να δηλώσει ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την απόφαση αυτή και αναμένει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να ασκηθεί έφεση.

Η Ιρλανδία δεν παρείχε «ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για την Apple και δεν κάνει συμφωνίες με τους φορολογούμενους», δήλωσε ο ίδιος.

Παλαιότερα άρθρα: