Ολοκληρώθηκε η 1η συνάντηση κυβέρνησης – θεσμών για τα δημοσιονομικά μεγέθη

tsakalotos
Διαβάστε επίσης

Σε μια συνάντηση (αντί των δύο που ήταν προγραμματισμένες) ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η πρώτη συνάντηση / διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Οι διαβουλεύσεις Τσακαλώτου, Σταθάκη, Παπαδημητρίου και Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο διήρκεσαν μόλις δύο ώρες και δεν υπήρξε καμιά δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι σημείο εκκίνησης των συζητήσεων για τα δημοσιονομικά είναι η απαίτηση των θεσμών για μέτρα 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να μειωθεί, συμπληρώνοντας πως όποιος και να είναι ο αριθμός, αυτό ισχύει και για τα «καλά» και για τα «κακά» μέτρα.

Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν αισιόδοξη την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι είναι εφικτή μία τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλειδης Τσακαλωτος παραδέχτηκε ότι «κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τελική συμφωνία».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση ούτε και λέει ότι τελείωσε η λιτότητα», δήλωση που έρχεται σε διάσταση με τις αναφορές από το Μαξίμου. «Ο Τσακαλώτος θύμισε τη δημιουργική ασάφεια Βαρουφάκη», σχολίαζαν δηκτικά πηγές της ΝΔ ενώ ο τομεάρχης Οικονομικών της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Σταίκούρας, χαρακτήρισε καταστροφικό για την χώρα το σύρσιμο της αξιολόγησης και αναρωτήθηκε πότε θα έχουμε εκταμίευση της δόσης.

Παλαιότερα άρθρα: