200 επιστήμονες κατά των αντικολλητικών τηγανιών

thgania
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Για πρώτη φορά δημοσιοποιείται μια σοβαρή δήλωση επιστημόνων κατά της χρήσης αντικολλητικών τηγανιών. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά διακόσιοι επιστήμονες υπέγραψαν τη «Δήλωση της Μαδρίτης», όπου αναφέρεται ότι τα εν λόγω τηγάνια όπως και κάποιοι τύποι συσκευασιών φαγητού, διαθέτουν τα χημικά poly και perfluoroalkyl, γνωστά και ως PFAS.
Μερικά PFAS μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των ανθρώπων, όπως μεταβολές στην τοξικότητα στο συκώτι, διαταραχές στον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, προβλήματα στην κύηση, καρκίνο σε διάφορα όργανα, ακόμη και τον θάνατο.

Όπως αναφέρει το inhabitat.com τα PFAS μεταδίδονται μέσα από τα καταναλωτικά αγαθά που τα περιλαμβάνουν, την βιομηχανική δραστηριότητα και τις πολεμικές επιχειρήσεις στον αέρα, το νερό και το έδαφος. Για την αντιμετώπιση της εξάπλωσής τους, οι εν λόγω επιστήμονες συνέταξαν μια σειρά λύσεων που απευθύνονται ξεχωριστά σε κυβερνήσεις, την επιστημονική κοινότητα και τους παραγωγούς. Χαρακτηριστική είναι η πρότασή τους για την σηματοδότηση των προϊόντων που περιέχουν PFAS ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα από τους καταναλωτές.

Για άλλη μια φορά, συσκευές και υλικά που θεωρούσαμε τελείως φιλικά προς τον οργανισμό μας και συνδέσαμε σταθερά με την καθημερινότητά μας, αποδεικνύονται επικίνδυνα για την υγεία μας. Είναι το μόνιμο κόστος που πληρώνουμε για τη χρήση της τεχνολογίας στη ζωή μας που δεν θα πάψει δυστυχώς ποτέ να συμβαίνει.

Παλαιότερα άρθρα: