2,3 δισ. ευρώ λόγω «κόφτη» ενδέχεται να πληρωθούν από μισθούς και συντάξεις

kofths_suntaksewn
Διαβάστε επίσης

Περίπου δύο δις ενδέχεται να πληρωθούν από μισθούς και συντάξεις σε περίπτωση αποτυχίας των στόχων του Τεχνικού Μνημονίου Συνεργασίας,το 60% δηλαδή, από τα 3,5 δισ. ευρώ της «ζημιάς».

Οι ενδεχόμενες περικοπές θα προέρχονται κατά 15% από συντάξεις, κατά 45% από μισθούς και αποδοχές ενώ το 19,3% θα προέλθει από καταναλωτικές δαπάνες.

Τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες είναι πλέον 5,5 δισ. ευρώ και με τον νέο μηχανισμό του μνημονίου αποκλείεται η αποπληρωμή αν δεν εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά των Θεσμών.

Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση προβλέπει 1,8 δισ. ευρώ που θα διανεμηθεί με ρυθμό 500-800 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο προς τους αρμόδιους φορείς.

Το έγγραφο κάνει λόγο για την εξαίρεση του οικονομικού αντίκτυπου της προσφυγικής κρίσης. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων δαπάνες για το προσφυγικό, που δεν καλύπτουν τα κονδύλια της Ε.Ε., της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 350 εκατ. ευρώ).

Παλαιότερα άρθρα: