40 χρόνια από την Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΦΩΤΟ)
Διαβάστε επίσης

Αφιέρωμα στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν κορυφαίος τουριστικός προορισμός, με χρυσαφένιες αμμουδιές, πολυώροφα ξενοδοχεία και καταστήματα και στην οποία σύχναζαν επώνυμοι όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ», γράφει για την Αμμόχωστο ο δημοσιογράφος Νίκ Ίνοκ.

isbolikypros2

Σήμερα, προσθέτει, οι δρόμοι του παραλιακού θέρετρου της Αμμοχώστου παραμένουν ανατριχιαστικά σιωπηλοί και έτσι είναι εδώ και δεκαετίες…

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «στοιχειωμένα στιγμιότυπα» από την πόλη της Λευκωσίας, της μοναδικής μοιρασμένης πόλης στον κόσμο, η οποία διαχωρίζεται από την «πράσινη γραμμή» του ΟΗΕ. Με μήκος γύρω στα 112 μίλια, γράφει, διαχωρίζει το κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο μέρος της νήσου από την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία.

isbolikypros3

Αναφορά γίνεται επίσης στο γεγονός ότι μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Η εισβολή του Ιουλίου, γράφει η Daily Mail, είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή 37% περίπου της νήσου από τουρκικές δυνάμεις πριν να ανακοινωθεί κατάπαυση του πυρός. Η εφημερίδα παραθέτει ακόμη πλούσιο φωτογραφικό υλικό του φωτογράφου Δώρου Παρτασίδη.

Παλαιότερα άρθρα: