50% αύξηση στους ασθενείς με AIDS στην Ελλάδα

aids
Διαβάστε επίσης

Αύξηση πάνω από 50% καταγράφεται την τελευταία πενταετία στον αριθμό των πασχόντων από AIDS. Αποδίδεται στην επιδημική έκρηξη της περιόδου 2011 – 2012 στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Η κατάσταση αυτή έχει αναχαιτιστεί, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά παραμένει αυξητική η τάση στα νέα κρούσματα μεταξύ των ομοφυλόφιλων.

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, χθες οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων “Θετική Φωνή”, “Κέντρο Ζωής” και “Praksis”, σε εκδήλωση που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση βραβεύτηκε και το “Έθνος”για τη συμβολή του στην προαγωγή του δημόσιου λόγου για τον HIV και το AIDS στην Ελλάδα.

Στις νέες θεραπευτικές τάσεις αναφέρθηκαν οι υπεύθυνοι των ΜΚΟ Γιάννος Λιβανός, Κωστής Χατζημωράκης και Μαριανέλα Κλώκα και ο υπεύθυνος Επιδημιολογίας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Γιώργος Νικολόπουλος.

Επεσήμαναν πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, υιοθετούν την προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής σε άτομα υψηλού κινδύνου. Με τον τρόπο αυτό, περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης και η μολυσματικότητα ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες μόλυνσης.

Την ώρα που οι προσεγγίσεις πρόληψης αλλάζουν, η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες η οποία δεν διαθέτει και δεν υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά του ιού.

Δεν είναι τυχαίο – είπαν – ότι η χώρα μας παρουσιάζει υψηλά ποσοστά διαγνώσεων σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της νόσου. Την ίδια ώρα, παρατηρούνται ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στα φαρμακεία των νοσοκομείων, έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου.

πηγή: Δημήτρης Καραγιώργος, Έθνος

Παλαιότερα άρθρα: