50 μέτρα το ύψος του Τύμβου Καστά -Ο μεγαλύτερος όγκος μαρμάρων

amfipoli-708_0
Διαβάστε επίσης

Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο εσωτερικό του τύμβου της Αμφίπολης και τα νέα ευρήματα που φέρνουν στο φως οι αρχαιολόγοι, ωστόσο το μεγαλείο του λόφο Καστά έχει στο σύνολό του σημαντικά στοιχεία μοναδικότητας. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

Καταρχήν το ύψος του συνόλου της κατασκευής είναι πρωτοφανές. Ο τύμβος έχει ύψους 33μ, και επ΄ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Δηλαδή φτάνει σχεδόν τα 50 μέτρα ύψος. Οι σφίγγες, οι Kαρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης.

Μάλιστα το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία.

marmara1_1

marmara2_1

Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Παλαιότερα άρθρα: