9 ώρες κρίσιμης διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών

STATHAKIS
Διαβάστε επίσης

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι δανειστές από τους στόχους και τις απαιτήσεις που έχουν θέσει για το ασφαλιστικό – Συντελεστής-σοκ 50% στα εισοδήματα του 2016 από €50.000 και πάνω – Παράταση έως 15 Μαρτίου στην αγωνία για την τύχη της α΄κατοικίας
Αμετακίνητοι είναι οι δανειστές σε ό,τι αφορά στους στόχους και τις απαιτήσεις που έχουν θέσει για το ασφαλιστικό κάτι που πυροδότησε το κλίμα στη μαραθώνια (κράτησε εννέα ώρες) συνάντηση που είχαν με τους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη.

Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν ήταν παρών η συζήτηση μοιραία ήρθε και στο ασφαλιστικό όπου φαίνεται ότι οι δανειστές δήλωσαν αμετακίνητοι.
Εγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για πολεμικό κλίμα που έφτασε πολλές φορές στα όρια της ρήξης χωρίς όμως από επίσημη πηγή να έχει διαρρεύσει κάτι ανάλογο, ούτε όμως να έχει υπάρξει και κάποια δήλωση που να μιλά για «καλό κλίμα»…

Την ίδια ώρα, που οι τόνοι ανέβαιναν επικίνδυνα στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου και η συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας περνούσε την πόρτα του Μαξίμου για να προετοιμαστεί για τη δική του συνάντηση που θα έχει αύριο με το κουαρτέτο. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας συνομίλησαν επίσης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο Βερνίκο και Γιώργο Καρανίκα, για το ίδιο θέμα.

Είναι σημαντικό πως η συνάντηση Κατρούγκαλου-Κουαρτέτου θα γίνει με φόντο την μεγαλύτερη απεργία επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης αξίζει να σημειώσουμε πως η συνάντηση ήταν να γίνει σήμερα αλλά τελικά αναβλήθηκε για αύριο στις 2 μετά το μεσημέρι.

Έτσι, το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων διαμορφώθηκε ως εξής:

Στις 14.00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό.

Στις 15.30 θα υπάρξει συνάντηση για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κοινωνική στέγαση.

Στις 16.30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για την ΤτΕ και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στις 18.00 θα υπάρξει συνάντηση για θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.
Δύσκολες ώρες για Τσακαλώτο – Σταθάκη

Στο μεταξύ αντιμέτωπος με την ετυμηγορία των θεσμών για το αν θα δεχτούν ή θα απορρίψουν την πρόταση που τους παρέδωσε χθες για φόρο πάνω και από 50% στα εισοδήματα του 2016, βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην συνάντηση που είχε από το πρωί με το «κουαρτέτο» των δανειστών. Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έδινε εξηγήσεις για το πότε και πώς θα περάσουν τα «κόκκινα δάνεια» στα distress funds που θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους.

Πηγές κοντά στους διαπραγματευτές περιέγραφαν την ελληνική πρόταση σαν ένα φορολογικό σύστημα πολλών ταχυτήτων: Επιχειρεί να μην επιβαρύνει ιδιαίτερα (ή και να ελαφρύνει) τους φορολογούμενους για εισοδήματα έως περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο, αλλά θα φορολογεί βαριά με έως και 60% τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα από 50.000 ή 60.000 ευρώ και πάνω το χρόνο (και πολύ περισσότερο τα εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω).

Με βάση όσα έλεγε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 50% (από 42% που ίσχυε το 2015) χωρίς να έχει υπολογιστεί καν σε αυτόν η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-8% (και από το πρώτο ευρώ) για πρόσθετα έσοδα το 2016 «τουλάχιστον» 290 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, λένε άλλες πηγές στο protothema.gr, το σχέδιο αποβλέπει σε επιπλέον έσοδα 340-350 εκατ. ευρώ. Ο ανώτατος συντελεστής θα αγγίξει το 55%. Σε αυτό θα προστίθεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που ενδεχομένως και να μειωθεί ώστε η τελική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 60% αθροιστικά κατ΄ ανώτατο όριο στα πολύ υψηλά κλιμάκια. Και επιπλέον, όπως λένε, δεν θα καταργηθούν καν οι συνολικά 121 φοροαπαλλαγές –παρότι η συμφωνία του Αυγούστου προβλέπει την επανεξέτασή τους- και οι οποίες «κοστίζουν» σχεδόν 320 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό!

Πώς θα γίνει να μην καταργηθούν φοροαπαλλαγές, να μην αυξηθούν οι φόροι σε μεσαία εισοδήματα, αλλά να προκύψουν και επιπλέον φόροι 340 εκατ. ευρώ που θα τους πληρώσουν μόνον όσοι βγάζουν από 50.000 ευρώ και πάνω;

Για να πείσει τους δανειστές, η ελληνική πλευρά εισάγει μία «καινοτομία», την αξιοπιστία της οποίας δοκίμασε στο ειδικό λογισμικό που πρόσφερε στο υπουργείο Οικονομικών το ΔΝΤ: Το σχέδιο αντιμετωπίζει όλους όπως τους φορολογούμενους που έχουν εισόδημα από μία μόνον πηγή (πχ μισθωτούς), έστω και αν έχουν πολλαπλά εισοδήματα από διάφορες πηγές, τα οποία φορολογούνται συχνά αυτοτελώς με διαφορετικούς τρόπους.

(πληροφορίες από Πρώτο Θέμα)

Παλαιότερα άρθρα: