ΑΑΔΕ: Σε 1.035.000 πολίτες έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί

atomiki vomva
Διαβάστε επίσης

Οι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της τραγωδίας που συντελείται στην Ελλάδα. Και καθώς πρόκειται για επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθίσταται σαφές ότι η κατάσταση χειροτερεύει καθώς προστίθενται χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Τα ποσοστά είναι συντριπτικά και καταλυτικά: Το 48% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας χρωστάει στην εφορία. Το 21% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έχει οφειλές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ έκαστος και ως εκ τούτου μπορούν να ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα εις βάρος τους. Το 12% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων καθώς οι αρμόδιες αρχές έχουν δεσμεύσει τον τραπεζικό λογαριασμό ή έχουν προχωρήσει σε «κατάσχεση εις χείρα τρίτου».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • Σε σύνολο 8,6 εκατομμυρίων ενήλικων πολιτών, τα 4,207 εκατομμύρια έχουν οφειλές προς την εφορία. Από τον περασμένο Ιούνιο οπότε και άρχισαν να αποστέλλονται τα βαριά εκκαθαριστικά του 2017 (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων), ο αριθμός των οφειλετών έχει αυξηθεί κατά 400 χιλιάδες άτομα. Τον Ιούνιο, πριν λήξει η προθεσμία αποπληρωμής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο αριθμός των οφειλετών περιοριζόταν στα 3,8 εκατομμύρια.
  • Από τα 4,207 εκατομμύρια των οφειλετών, τα 1,78 εκατομμύρια έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ και ως εκ τούτου μπορούν να ληφθούν εις βάρος τους τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ιστορικά. Στο τέλος του 2015, ο αριθμός των οφειλετών που μπορούσαν να υποστούν δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού ήταν 1,55 εκατομμύρια. Πάνω από 230 χιλιάδες άνθρωποι έσπασαν προς τα πάνω το φράγμα των 500 ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και πλέον είναι στο έλεος του «αυτόματου μηχανισμού δέσμευσης λογαριασμού» που λειτουργεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
  • Σε 1,035 εκατομμύρια πολίτες έχουν δεσμευτεί τραπεζικοί λογαριασμοί και έχουν σε βάρος τους μια εντολή κατάσχεσης εις χείρα τρίτου που έχει φτάσει στον εργοδότη τους. Έτσι, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανάληψη χρημάτων από τον τραπεζικό τους λογαριασμό ενώ αν ο μισθός τους ξεπερνά τα 1250 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ξεχάσουν το υπερβάλλον ποσό. Εννοείται ότι ο αριθμός των 1,035 εκατομμυρίων οφειλετών είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ιστορικά. Στο τέλος του 2015, ο αριθμός των φορολογουμένων εις βάρος των οποίων είχαν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα ήταν μόλις 695 χιλιάδες άτομα.
Παλαιότερα άρθρα: