Αγγλία: διακομματική συνεργασία για να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα

marmara_londino
Διαβάστε επίσης

Δώδεκα βουλευτές από διαφορετικά κόμματα συνεπέγραψαν και κατέθεσαν πρόταση νόμου που προβλέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση χθες, 11 Ιουλίου, 200 ετών από την έναρξη ισχύος της πράξης με την οποία το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αγοράσει τα γλυπτά, επικυρώνοντας τη βίαιη αφαίρεσή τους από τον λόρδο Έλγιν.

Το νομοσχέδιο που υπογράφει ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Μαρκ Γουίλιαμς, ο βουλευτής των Συντηρητικών Τζέρεμι Λέφροϊ και άλλοι 10 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και άλλων παρατάξεων, προβλέπει τη «μεταβίβαση της κυριότητας και επιστροφή στην Ελλάδα» των Γλυπτών του Παρθενώνα, με παράλληλη ακύρωση τόσο της πράξης του 1816 όσο του 1963, με την οποία η Μεγάλη Βρετανία προσπάθησε να κατοχυρώσει νομικά την απόφαση του Κοινοβουλίου το 1816.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Μαρκ Γουίλιαμς «Αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης πριονίστηκαν βίαια και σύρθηκαν μακριά από τον Παρθενώνα. Το νομοσχέδιο προτείνει να ακυρώσει το Κοινοβούλιο αυτό που έκανε πριν 200 χρόνια. Είναι καιρός να κάνουμε μια ευγενική πράξη. Να διορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών«.

Παλαιότερα άρθρα: