Άγνοια ή μικροπολιτική στις πλάτες της Ελληνικής διπλωματίας;

voutsas
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γερμανός

Επίσκεψη στην 110 ΠΜ πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015, στα πλαίσια επισκέψεων του σε στρατιωτικούς σχηματισμούς που εδρεύουν στην περιοχή της Λάρισας.

Ο κ. Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στους πιλότους των μαχητικών ανέπτυξε μια σειρά από θέματα που απασχολούν την εθνική ασφάλεια όπως το μεταναστευτικό και η ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο διεθνή συνασπισμό των κρατών που μάχονται το ISIS σχετικά με την οποία σημείωσε, για μία ακόμα φορά, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική επιχείρηση κατά του ISIS σε ξηρά, αέρα ή θάλασσα.

Δυστυχώς για μία ακόμα φορά ο κ. Δημήτρης Βίτσας υπέπεσε είτε σε μία επίδειξη ασχετοσύνης και άγνοιας των Συνθηκών που διέπουν τις αμυντικές συμμαχίες της χώρας μας είτε σε μια προσπάθεια να μην αγγιχθεί μια ακόμα καυτή πατάτα για την κυβέρνηση με την ελπίδα ότι η δήλωση του θα ‘’περάσει στα ψηλά’’.

Είναι γνωστό στους ‘’παροικούντες στην Ιερουσαλήμ’’ ότι η Ελλάδα στα πλαίσια της συμμετοχής τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε δεσμεύεται από μία σειρά κανόνων όπως το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον για το ΝΑΤΟ και το άρθρο 42 (7) το οποίο εισήχθη, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας και θεσπίζει ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να παράσχουν «βοήθεια και συνδρομή» σε ομόλογό τους κράτος-μέλος που πλήττεται από ένοπλη επίθεση αν ζητηθεί.

Παράλληλα είναι γνωστό και από το πρόσφατο παρελθόν πως βάσει της ενεργοποίησης του άρθρου 5 το 2001 οργανώθηκε η εκστρατεία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν στην οποία συμμετείχε αναγκαστικά και η χώρα μας μετά από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ παρ΄ όλη την απροθυμία της Ελληνικής κυβέρνησης να μετέχει στην εκστρατεία.

Γίνεται εμφανές λοιπόν πως ο μόνος τρόπος μη συμμετοχής της χώρας μας σε μια εκστρατεία η οποία θα επικαλεστεί κάποια από τα δύο άρθρα των οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε είναι η Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην ενεργοποίηση των άρθρων πράγμα το οποίο θα αποτελούσε πράξη αυτοκτονίας σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο.

Αν υποθέσουμε λοιπόν πως ο κ. Βίτσας δεν γνωρίζει τα παραπάνω θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από τη θέση του και απ’ όποια θέση μπορεί να έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την άμυνα και τη διπλωματία της χώρας ως επικίνδυνος.

Αν υποθέσουμε πάλι πως ο Αναπληρωτής Υπουργός γνωρίζει, αλλά προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια πουλώντας αντιμιλιταρισμό στην κομματική βάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκθέτοντας τον εαυτό του και τη χώρα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για πόσο ακόμα θα δεχόμαστε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και διπλωματίας να μπαίνουν στο κάδρο της μικροπολιτικής και τι τύχη θα πρέπει να έχουν όσοι τα εντάσσουν εκεί κυνηγώντας ψηφαλάκια.

Και στις δύο πάντως περιπτώσεις και ανεξαρτήτως του αν θα ενεργοποιηθούν και ποτέ τα δύο άρθρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε θα πρέπει να συλλογιστούμε τη μηδενική επαφή της Ελληνικής Κυβέρνησης με τις ευκαιρίες που δίνει στη χώρα μας η γεωπολιτική σκακιέρα διαχρονικά…

Παλαιότερα άρθρα: