Ακόμη μια… πρωτιά: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

0309201c410645929bf15544460e57f2_XL
Διαβάστε επίσης

Τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν αυτή την στιγμή την παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει το Economist Intelligence Unit (EIU) σε έκθεσή του υποστηρίζοντας πως είναι ικανοί να «αλλάξουν το επιχειρησιακό περιβάλλον τα επόμενα δύο χρόνια».

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα, με βαθμολογία 20. Σύμφωνα με την έκθεση του Economist Intelligence Unit ο κίνδυνος Grexit συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα απειλεί με διάλυση ολόκληρη την Ευρωζώνη.

«[Εμείς] θα συνεχίσουμε να θεωρούμε υψηλή μια τέτοια πιθανότητα για το 2016, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή των σκληρών όρων που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία. Εάν το Grexit οδηγήσει και άλλες χώρες στο να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη, αυτό θα ήταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό για την παγκόσμια οικονομία… Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θα υποστεί τεράστιες ζημίες, και η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Ακολουθούν Κίνα, Ρωσία (λόγω της κλιμάκωσης της επέμβασης στην Ουκρανία.

Ως τέταρτος σημαντικότερος κίνδυνος στην λίστα της EIU βρίσκονται οι παγκόσμιες αποκλίσεις της νομισματικής πολιτικής που οδηγούν με τη σειρά τους σε ακραία αστάθεια των νομισμάτων. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος, και οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις μετέπειτα εξελίξεις.

Ο πέμπτος και τελευταίος κίνδυνος, θεωρείται η άνοδος του ISIS, με βαθμό επικινδυνότητας 12.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε