Άλλο ένα χτύπημα στα θεμέλια της ζώνης Σένγκεν

αρχείο λήψης
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Προσωρινούς ελέγχους ταυτότητας επέβαλε στα σύνορά της με τη Γερμανία η Δανία, ακολουθώντας μια παρόμοια κίνηση από τη Σουηδία. Και οι δύο έχουν σχεδιαστεί να ανακόψουν τη ροή των μεταναστών που δεν διαθέτουν ταυτοποιητικά έγγραφα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελούν ακόμα ένα πλήγμα για το χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας της ζώνης Σένγκεν στην Ευρώπη.

Η Κοπεγχάγη ανέφερε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιβάλει τους συνοριακούς ελέγχους, αν και αυτή η απόφαση δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους. Ορισμένοι ταξιδιώτες έχουν εκφράσει την αποστροφή τους για αυτή την κίνηση.

Με δεδομένους όμως, τους νέους ελέγχους στα σύνορα της Σουηδίας, η Δανία έσπευσε να εμποδίσει χιλιάδες μετανάστες που φθάνουν από τη Γερμανία, από το να κολλήσουν στη Δανία, εφόσον η Σουηδία δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή.

Οι σουηδικοί έλεγχοι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στα τρένα και τα λεωφορεία που διασχίζουν τη γέφυρα του Oresund που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία. Επιπλέον, για τους ντόπιους κατοίκους έχει δημιουργηθεί ένα εμπόδιο για τη διαδρομή προς την εργασία:

«Νομίζω ότι δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα. Αβεβαιότητα για το πόσος χρόνος χρειάζεται για να πάμε στη δουλειά, καθώς έχει δημιουργηθεί μια συμφόρηση. Είναι μεγάλο το πρόβλημα για τα άτομα που εργάζονται στην άλλη πλευρά της γέφυρας».

Πέρυσι, περίπου 163.000 πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία, το οποίο αποτελεί και τον μεγαλύτερο αριθμό για κάθε χώρα της ΕΕ σε σχέση με τον πληθυσμό της. Με τις αφίξεις να φτάνουν περίπου τις 10.000 ανά εβδομάδα τον Νοέμβριο, η Στοκχόλμη λέει τώρα «ως εδώ και μη παρέκει».

Παράλληλα, η Δανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συλλογικές αποφάσεις και να βελτιώσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της, κάτι το οποίο φαντάζει δίκοπο μαχαίρι για την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών και τη ζώνη Σένγκεν.

Πηγές
Reuters
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: