Άλτσχάιμερ: Σύντομα σε κυκλοφορία το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την άνοια

altsxaimer
Διαβάστε επίσης

Την πρώτη θεραπεία που θα μπορούσε να επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, λέει ότι έχει δημιουργήσει μια αμερικανική φαρμακοβιομηχανία και δηλώνει πλέον έτοιμη να τη διαθέσει στην αγορά.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οποιαδήποτε θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, παρά μόνο φάρμακα τα οποία βοηθούν με τα συμπτώματα της ασθένειας.

Η Biogen αναφέρει ότι σύντομα θα ζητήσει ρυθμιστική έγκριση στις ΗΠΑ για το «πρωτοποριακό» φάρμακο που ονομάζεται aducanumab. Θα προβεί στα κατάλληλα βήματα στις αρχές του 2020.

Οι διαδικασίες έγκρισης ενδέχεται να διαρκέσουν ένα ή δύο χρόνια. Εάν επιτύχει, η εταιρεία στοχεύει να προσφέρει αρχικά το φάρμακο σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως ενταχθεί σε κλινικές μελέτες του φαρμάκου.

Η εταιρεία είχε διακόψει τις εργασίες για το φάρμακο τον Μάρτιο του 2019, μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα της δοκιμής, αλλά η εταιρεία λέει ότι μια νέα ανάλυση ενός μεγαλύτερου συνόλου δεδομένων των ίδιων μελετών δείχνει ότι οι υψηλότερες δόσεις του aducanumab μπορούν να προσφέρουν σημαντικό όφελος σε ασθενείς με πρώιμο Αλτσχάιμερ, επιβραδύνοντας τα συμπτώματα της νόσου, διατηρώντας έτσι περισσότερο τη μνήμη τους και την ικανότητα τους για καθημερινές δραστηριότητες.

Η θεραπεία αυτή στοχεύει σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδές που σχηματίζει μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι πλάκες είναι τοξικές για τα κύτταρα του εγκεφάλου και ότι η εκκαθάρισή τους θα αποτελούσε μια τεράστια πρόοδο στη θεραπεία της άνοιας, αν όχι και θεραπεία.

 

Παλαιότερα άρθρα:

2 απαντήσεις στο “Άλτσχάιμερ: Σύντομα σε κυκλοφορία το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την άνοια”

Σχολιάστε