Αμερικανοί γερουσιαστές προειδοποιούν για τη μείωση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

amer_gerousiastes
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η διεθνής στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν θα αποτύχει, εάν οι αριθμοί των στρατευμάτων μειωθούν περαιτέρω, με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με δηλώσεις αντιπροσωπείας Αμερικανών γερουσιαστών κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Καμπούλ τη Δευτέρα.

Δεκαπέντε χρόνια αφότου η υπό αμερικανική ηγεσία επιχείρηση ανέτρεψε τους Ταλιμπάν ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο των 9.800 αμερικανικών στρατευμάτων είτε να το μειώσει σε 5.500 μέχρι το τέλος του έτους, όπως επιτάσσουν τα τρέχοντα σχέδια.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ την επιτυχία αν συνεχίσουμε με τους 9.800, αλλά μπορώ να σας εξασφαλίσω την αποτυχία, αν βρεθούμε με 5.500 στρατιώτες», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

«Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για μένα να υποστηρίξω τη συνέχιση της παρουσίας μας εδώ, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι δίκαιο για όσους μένουν πίσω … Απλά δεν θα μπορούν να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους. Αν συνεχίσουμε με 5.500 στρατιωτικό προσωπικό, αυτό το μέρος θα καταρρεύσει, γρήγορα».

Ο Γκράχαμ συνόδευσε τους άλλους Αμερικανούς γερουσιαστές, Τζον Μακέιν, Μπέντζαμιν Σας και Τζο Ντόνελι, σε προγραμματισμένη επίσκεψη μιας διακομματικής αντιπροσωπείας στα εκεί με στρατεύματα κατά τη διάρκεια των διακοπών της 4ης Ιουλίου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα καλείται να αποφασίσει σχετικά με τα επίπεδα των στρατευμάτων «νωρίτερα παρά αργότερα», είπε ο Μακέιν, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του αριθμού των στρατευμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη της καταστροφής στο Ιράκ, όπου το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε μεγάλες πόλεις και άλλες εδαφικές εκτάσεις.

Ο Μακέιν, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, επέκρινε έντονα την απόφαση του Λευκού Οίκου πέρυσι να περιορίσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από το να βάλλουν κατά των μαχητών των Ταλιμπάν, εκτός εάν βρίσκονται σε αυτοάμυνα και άλλες περιορισμένες περιπτώσεις.

«Οι κανόνες εμπλοκής είναι τόσο περιοριστικοί, ώστε έδωσαν ένα πλεονέκτημα στους Ταλιμπάν και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες», είχε δηλώσει σχετικά ο γερουσιαστής.

Η αντιπροσωπεία των γερουσιαστών αναφέρθηκε στον ρόλο του Αφγανιστάν ως ένα από τα αρχικά καταφύγια για τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και έκανε έκκληση για περισσότερη υπομονή.

«Εν τέλει θα τον κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα, απλά θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες δεκαετίες», δήλωσε ο Σας. «Ο αμερικανικός λαός καταλαβαίνει ότι με το να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ένα καλό σύμμαχο, όπως η αφγανική κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τρόπος να αρνηθούμε ασφαλές καταφύγιο σε εκείνους που ενδέχεται να σχεδιάζουν τζιχαντικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: