Ανάγκη για διαρκή και αξιόπιστη αποτροπή

cyprus epeteios kupros parelasi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία καθώς και οι ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σηματοδοτούν έναν κυκεώνα γεωπολιτικών εξελίξεων. Η πάλαι ποτέ αδύναμη και ανίσχυρη Ρωσία πραγματοποιεί μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στέλνοντας σαφή μηνύματα στη Δύση και κυρίως στο ΝΑΤΟ πως η εποχή της υποχωρητικότητας και του κατευνασμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Είναι η δεύτερη φορά που η Ρωσική κυβέρνηση σε διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια μετά την Ουκρανία εμπλέκεται στρατιωτικά στη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οργώνουν την επικράτεια πραγματοποιώντας σε πείσμα των καιρών την Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» 2015 ενώ την επόμενη Παρασκευή θα εκτελεστεί η τελική φάση στο πεδίο ασκήσεων- βολών «Ψίλου Στάλλου» στη περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, στην Αλεξανδρούπολη. Τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος η διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» 2015 στέλνει σαφή μηνύματα επιχειρησιακής ετοιμότητας και ισχύος σε φίλους και εχθρούς εν όψει κρίσιμων γεωπολιτικών αλλαγών.

Χθες στη Κυπριακή πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη που κατέδειξε για πολλοστή φορά το υψηλό επίπεδο μαχητικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς καθώς και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Η παρέλαση έχει καθοριστική σημασία στην ανύψωση του φρονήματος σε μια περίοδο που το Κυπριακό εισέρχεται σε νέα φάση εξελίξεων.

Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τον Τουρκικό αναθεωρητισμό και την επεκτατικότητα της γείτονος χώρας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ορθής διάγνωσης των απειλών. Η ανάγκη για προβολή ισχύος και αξιόπιστη αποτροπή είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Απαιτείται διπλωματική και στρατιωτική επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Παλαιότερα άρθρα: