Ανακαλούνται όλοι οι Τούρκοι στρατιωτικοί στα ελληνικά νησιά, τί συμβαίνει με τη συμφωνία για το προσφυγικό;

erdo
Διαβάστε επίσης

Εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους, στην Τουρκία έλαβαν οι παρατηρητές της τουρκικής κυβέρνησης, που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η ομάδα των Τούρκων παρατηρητών (πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς και όχι στρατιωτικούς) αναμενόταν να αναχωρήσει στις 25 Ιουλίου και να επιστρέψει αργότερα είτε η ίδια είτε άλλο κλιμάκιο αξιωματούχων.

Αυτό βέβαια που μένει να απαντηθεί είναι το αν η ανάκληση των αξιωματούχων, έχει να κάνει με τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις αντικαθεστωτικών και δήθεν αντικαθεστωτικών δημοσίων λειτουργών που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα (που είναι και το πιθανότερο) ή κάποια εμπλοκή στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία δεν θα πρέπει να αποκλείεται, καθώς υπάρχουν και από τις δύο πλευρές παράπονα για την τήρησή της.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αγκυρας προς τις ελληνικές αρχές οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και αναμένεται να γυρίσουν στην Ελλάδα αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλώνει ενημερωμένο για την τουρκική κίνηση. Η σχετικά ενημέρωση από την τουρκική πλευρά έκανε λόγο για “αντικατάσταση – ανανέωση” αξιωματούχων.

Παλαιότερα άρθρα: