Ανάσα στις ελληνικές τράπεζες δίνει ο Ντράγκι. Θα συμβεί το ίδιο και με την αγορά;

ekt eu
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, εχθές το πρωί ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στην οποία και αναφέρθηκε η πρόθεση του δεύτερου για χαλάρωση του καθεστώτος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για μείωση του κουρέματος που η ευρωπαική τράπεζα επιβάλλει στα ομόλογα τα οποία παρέχονται από τις ελληνικές τράπεζες έναντι του δανεισμού τους. Το αποτέλεσμα της μείωσης του κουρέματος θα είναι η δυνατότητα μεγαλύτερης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Τα στοιχεία του ΑΠΕ λένε ότι έως το Σεπτέμβριο το χρέος των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ ανερχόταν στα 42,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόθεση που θέλει να χαλαρώσει τους όρους δανεισμού από την ευρωπαική τράπεζα είναι ακόμη σε αναμονή για την τελική απόφαση που θα ληφθεί στις 6 Νοεμβρίου.

Η χαλάρωση του πλαισίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσει μια ζωτική ανάσα ρευστότητας για αυτές. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι αυτή η ρευστότητα θα περάσει απαραίτητα και στην ελληνική αγορά. Αντιθέτως, παρά τις όποιες ανακεφαλαιοποιήσεις τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο ακόμη. Είναι ενδεικτική η έλλειψη εμπιστοσύνης των τραπεζών για την πορεία ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αποτελεί συνέπεια σε πολύ μεγάλο βαθμό του ίδιου του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας και των μνημονίων.

Ενώ λοιπόν τα νέα που έρχονται από την ΕΚΤ είναι θετικά, τα οποία μάλιστα συνδέονται και με τις δεσμεύσεις του Μάριο Ντράγκι περί ποσοτικής χαλάρωσης. Η λιτότητα παραμένει σοβαρό εμπόδιο για την ανάπτυξη που δεν θα έρθει χωρίς παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Μετά και τα τελευταία νέα για επιστροφή της κυβέρνησης στη λογική της αυστηρής επιτήρησης των μνημονίων, από την οποία άλλωστε μόνο επικοινωνιακά είχε φύγει τα πράγματα για την ανάκαμψη είναι ακόμη δύσκολα.

Παλαιότερα άρθρα: