Αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας μέσω ενεργειακής συμφωνίας

vlad_erdo
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία τη Δευτέρα για την κατασκευή ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου και δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν κοινό έδαφος για τον πόλεμο στη Συρία, επιταχύνοντας την εξομάλυνση στις μεταξύ τους σχέσεις σχεδόν, ένα χρόνο αφότου η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Tayyip Erdogan, υποδέχτηκε τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin, σε μια βίλα της Οθωμανικής εποχής στην Κωνσταντινούπολη, για συνομιλίες στη βάση των ενεργειακών, αλλά και των εμπορικών και τουριστικών δεσμών, της άμυνας και της σύγκρουσης στη Συρία, όπου οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές.

«Σήμερα ήταν μια γεμάτη μέρα με τον Πρόεδρο Putin, καθώς συζητήσαμε για τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις… Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι η εξομάλυνση των τουρκο-ρωσικών σχέσεων θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι συστηματικές προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας λαμβάνει χώρα καθώς οι δύο χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προβληματικές οικονομίες τους αλλά και τις τεταμένες σχέσεις τους με τη Δύση.

Ο Putin δήλωσε ότι η Μόσχα αποφάσισε να άρει την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένων προϊόντων διατροφής από την Τουρκία, που επιβλήθηκε μετά από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού κοντά στα σύνορα με τη Συρία τον περασμένο Νοέμβριο, και ότι πλέον οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των διμερών τους σχέσεων.

Ειδικότερα, υπέγραψαν τη συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, η οποία θα επιτρέψει στη Μόσχα να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και θα μειώσει τον ενεργειακό εφοδιασμό μέσω της Ουκρανίας.

Το σχέδιο για τον TurkStream προέκυψε αφότου η Ρωσία εγκατέλειψε τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού South Stream στη Βουλγαρία λόγω της αντίθεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Erdogan δεσμεύτηκε, τέλος, για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανέγερσης πυρηνικού σταθμού ρωσικής κατασκευής στην Τουρκία.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: