Αναβιώνει η διαμάχη ΗΠΑ – Ε.Ε. με αφορμή τις επιδοτήσεις στην Airbus

boeing airbus
Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εκκινεί την διαδικασία για επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. δολαρίων σε εισαγωγές από την Ε.Ε.. Και υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή δικαιολογείται από τις επιδοτήσεις του μπλοκ των 28 κρατών- μελών στην Airbus. ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από το 2004 για τις επιδοτήσεις των δύο αεροναυπηγικών κολοσσών τους, Boeing και Airbus.

Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επιλέγει να επαναφέρει την υπόθεση στο προσκήνιο, αλλά και να κινηθεί αποφασιστικά κατά των Ευρωπαίων σε μία περίοδο κατά την οποία η Boeing βρίσκεται στο στόχαστρο για τα 737 Max και την εμπλοκή τους σε δύο αεροπορικές τραγωδίες, μάλλον δεν εκπλήσσει, αν και η ίδια αρνείται βεβαίως την όποια σύνδεση των δύο υποθέσεων.

«Η υπόθεση εκκρεμεί στον ΠΟΕ επί 14 χρόνια. Έφτασε η ώρα για δράση» είπε ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. «Τελικός μας στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με την Ε.Ε., η οποία θα δώσει τέλος στις ασύμβατες με τους κανόνες του ΠΟΕ επιδοτήσεις» τόνισε, προσθέτοντας πως όταν η Ε.Ε. τερματίσει τις «ζημιογόνες» επιδοτήσεις, οι ΗΠΑ θα άρουν τους πρόσθετους δασμούς, που επέβαλαν.

Η επιθετική αυτή κίνηση των ΗΠΑ συμπίπτει με το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δώσουν μία συγκεκριμένη εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει επίσημες συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ για περιορισμό ή και πλήρη κατάργηση των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα. Μένει να φανεί εάν η απειλή θα πιέσει τους Ευρωπαίους σε μεγαλύτερες παραχωρήσεις ή τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα να σκληρύνουν τη στάση τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ και ο Αμερικανός πρόεδρος προσωπικά κρατούν επίσης πάντα στο τραπέζι και την απειλή των δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως έχει προειδοποιήσει ο ΟΟΣΑ, θα είχε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από ό,τι η σινο-αμερικανική διαμάχη.

Προς το παρόν στο στόχαστρο των Αμερικανών, βάσει της λίστας των προτεινόμενων προϊόντων, που παρουσίασε ο Λάιτχαϊζερ, βρίσκονται μεταξύ άλλων ελικόπτερα, μοτοσυκλέτες, κρασιά και τυριά.

Παλαιότερα άρθρα: